Curtea Supremă de Justiție a decis ca dosarul în care primarul de Orhei, Ilan Shor, este învinuit de escrocherie şi spălare de bani de la Banca de Economii să fie examinat de magistrații de la Curtea de Apel Cahul

Motivul este că avocatul lui Ilan Shor este soţul şefei Secretariatului Curţii de Apel Chişinău. Mai mult, majoritatea judecătorilor Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău nu pot participa la examinarea cauzei, pentru că au participat la examinarea dosarului sau în cauzele penale în privinţa fostului premier Vlad Filat şi a ex-deputatului Veaceslav Platon, în dosarul fraudei bancare.

Anterior doi judecători de la Curtea de Apel Chişinău au refuzat să examineze dosarul lui Shor. Cei doi magistraţi de la Curtea de Apel Chişinău care s-au autorecuzat sunt Silvia Vrabii şi Xenofon Ulieanovschi.

Vrabii a invocat că nu poate examina dosarul întrucât a participat anterior la examinarea solicitărilor privind arestul preventiv pe numele învinuitului, iar Ulieanovschi a indicat că fratele său, Gheorghe Ulieanovschi, este avocatul fostului deputat PLDM, Chiril Lucinschi, iar Ilan Şor este principalul martor în acest caz.

----------------- Amintim că primarul orașului Orhei, Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de pușcărie în luna iunie 2017. Însă pedeapsa se aplică din momentul rămânerii definitive a prezentei sentințe. Totodată a fost înlocuită măsura preventivă arest la domiciliu cu eliberarea provizorie sub control judiciar până la devenirea sentinței definitive și eliberarea imediată de sub strajă din sala de judecată cu condiția că nu este arestat legal în alte cauze penale.