„Pas cu pas spre colectarea separată a deşeurilor solide” este genericul unui proiect, lansat ieri în raionul Făleşti, cu susţinerea Uniunii Europene, prin Programul de cooperare teritorială R. Moldova-Ucraina, transmite MOLDPRES.

Proiectul este implementat de Consiliul raional Făleşti în parteneriat cu Primăria oraşului Novosulitsea (Ucraina), Centrul Regional de Mediu din R. Moldova, Asociația Obştească „Cutezătorul” şi Agenţia Economică de Dezvoltare şi Cooperare Transfrontalieră din Novosulitsea.

„Proiectul „Pas cu pas pentru colectarea separată a deşeurilor solide” este o continuitate a programului precedent, „Îmbunătăţirea transfrontaliera a gestionarii deșeurilor municipale din R. Moldova, România și Ucraina”, în cadrul căruia a fost dezvoltată infrastructura în domeniul managementului deșeurilor din orașul Fălești și zece localități rurale”, au afirmat surse de la Consiliul raional Făleşti.

Proiectul va identifica soluții pe termen lung pentru colectarea, gestionarea și reciclarea deșeurilor, orientate spre micșorarea volumului de deșeuri în zonele rurale din raioanele Fălești şi Novosulitsea, creșterea nivelului de conștientizare și implicare a publicului la gestionarea deșeurilor, pregătirea partenerilor de proiect pentru proiecte investiţionale de anvergură etc. Autoritatea comună de management în cadrul acestui program este Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.

Valoarea totală a acţiunii de la Făleşti se cifrează la 299.112 de mii de euro (aproximativ 5,54 milioane de lei), dintre care 269.200 de euro este contribuția Uniunii Europene. Bugetul Consiliului raional Fălești este de aproximativ 1,78 milioane de lei, iar cofinanțarea partenerilor constituie 10% din costul total al proiectului, în conformitate cu bugetele lor.

Programul de cooperare teritorială în cadrul Parteneriatului Estic R. Moldova-Ucraina are menirea să consolideze relația între cele două state vecine, să îmbunătățească colaborarea transfrontalieră, condițiile de viață și dezvoltarea socială, rezolvarea în comun a problemelor locale ş.a.

sursa: moldpres.md