Produsele cu conținut de grăsimi vegetale vor fi comercializate în sectoare separate de produse lactate, în magazinele din țară. Propunerea vine din partea Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Totodată se propune ca produselor în componența cărora sunt grăsimi vegetale să le fie exclusă denumirea de “produs lactat”.

În urma articolelor din mass-media în care s-a făcut referire la conținutul sporit de grăsimi de origine vegetală  în unele produse lactate, depistate în urma investigații executate la comanda Fundației Est-Europene, ANSA s-a autosesizat, convocând, la începutul săptămânii curente, o ședință operativă. 

„Pornind de la faptul că dintr-un număr de 126 de probe supuse testelor de laborator, neconformități ai parametrilor de calitate au fost stabiliți în produsele fabricate de câțiva producători autohtoni și doi furnizori de aceste produse din Ucraina, în scop de elucidare a situației s-a  elaborat și aprobat un plan de acțiuni privind controlul la acești producători, prin verificarea stocurilor de produse și neadmiterea plasării lor în rețeaua comercială fără verificare prealabilă. De asemenea, s-a decis de a se verifica fiecare lot de produse importate de furnizorii externi cu prelevarea probelor la punctele de control sanitar-veterinar de la frontieră”, se arată într-un comunicat de presă emis de ANSA. 

Grupe operative ale inspectorilor ANSA s-au deplasat la întreprinderile vizate în publicații (SA JLC, SRL BANTCARAD, SRL Ferma cu Origini, SA Fabrica de unt din Florești, SA Lactis din Râșcani, precum și la mai multe centre comerciale din țară) unde au colectat mostre de produse lactate pentru prelevare la indici de calitate microbiologici, fizico-chimici, reziduuri de an tibiotice, inclusiv originea grăsimilor din produse fabricate. La Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară au fost prezentate pentru testări în total 120 de probe.

În acest moment, investigațiile de laborator sunt în desfășurare. La unele probe se finalizează procesul de examinare a rezultatelor, pentru a fi expuse.  dddddddd

În scop de ridicare a responsabilității operatorilor din domeniu față de calitatea producției, ANSA propune înăsprirea sancțiunilor față de agenții economici care vor plasa pe piață produse falsificate, până la stoparea imediată a activității pe o anumită periodă.

Amintim că Centrul de Metrologie Aplicată și Certificată (CMAC) a publicat recent rezultatele unei expertize de laborator a produselor lactate comercializate în Republica Moldova, dar și a produselor din export. Studiul demonstrează că majoritatea produselor lactate conțin un număr mic de grăsimi din lapte, contrat reglementărilor tehnice cu privire la lapte și produse lactate