Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a prezentat o "hartă politică" a funcționarilor din cadrul administrațiilor locale care figurau anul trecut în dosare de corupţie. Acuzatorul de stat a precizat, că atunci când facem cunoștință cu aceste cifre, trebuie să ținem cont de câteva elemente: numărul membrilor pe care îi are un partid și accesul formațiunii la fondurile publice.

Declarațiile au fost făcute aseară la emisiunea „Moldova in Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, atunci când Morari a fost rugat să comenteze acuzațiile liderilor de opoziție potrivit cărora procurorii pornesc dosare pe criterii politice efectuând presiuni asupra partidelor care nu sunt la guvernare. 

"PLDM - 23 de persoane ceea ce constituie 26 de procente, PDM - 20 de persoane ceea ce constituie 23 de procente, PL - 17 persoane ceea ce constituie 20 de procente, PPEM - 8 persoane ceea ce constituie 9 procente, PCRM - 6 persoane ceea ce constituie 7 procente, Partidul Nostru - 5 persoane ceea ce constituie 6 procente, PSRM - 3 persoane ceea ce constituie 4 procente", a spus Viorel Morari, şeful Procuraturii Anticorupţie.

Viorel Morari a mai spus că, în prezent, procurorii anticorupţie au acces mai mare în instituţiile publice decât anterior. Acest lucru le permite să lucreze mult mai repede şi mai eficient. De asemenea, Morari a precizat că fenomenul corupţiei este specific celor care se află, sau au fost, la guvernare şi au acces sau gestionează fondurile publice.

„Fenomenul corupției se alipește la cei care sunt la guvernare, care au acces la fondurle publice și care gestionează patrimoniul public. E normal ca majoritatea cauzelor penale să fie în privința celor care se află la guvernare sau care recent au avut atribuții la administrarea finanțelor publice", a specificat șeful Procuraturii Anticorupție.

Cât despre declarațiile președintelui PDM, Vlad Plahotniuc, potrivit căruia instituțiile responsabile de lupta cu corupția ar trebui să intre în forță în acest domeniu și să lase timiditatea la o parte, Viorel Morari a spus că apreciază când combaterea acestui fenomen este o prioritatea a guvernării indiferent care este aceasta.

„Un procuror cunoscut spaniol, Carlos Castestrana, a spus în felul următor: indiferent dacă guvernarea este bună sau rea, și relația cu guvernarea este rea sau bună, ea trebui să existe în vederea combaterea corupției. În caz contrar vor fi deficiențe care vor duce la nerealizarea sarcinii Procuraturii Anticorupție. După mine este un lucru remarcabil când cei care sunt la guvernare spun că un obiectiv important este combaterea corupției. Doamna Galina (n.r. galina Bostan) spune că corupție a fost, este și va fi. Da, dar acest fenomen poate fi diminuat și controlat”, a declarat Viorel Morari. 

Șeful PA a mai spus că lupta cu corupția ține și de nivelul de responsabilitate civică și discernământ în rândul cetățenilor de rând, calități pe care PA și-a propus să le educe. Ori acuzatorii s-au ciocnit cu situații când funcționarii acuzați de trafic de influență spuneau cu inocență că „ei pur și simplu au vrut să ajute pe cineva”, nedându-și seama că încalcă legea. 

Vom aminti că la începutul lunii, şi Șeful Centrului Național Anticorupție, Bogdan Zumbreanu, a prezentat o hartă a dosarelor penale calificate pe partide politice.