Comuna Codreanca din raionul Strășeni s-a raliat celorlalte 14 localități care, în contextul Anului Centenarului, au semnat Declarații de Unire, exprimându-și astfel dorința de revenire la Patria-Mamă.

Potrivit 10TV, alături de primarul Cleopatra Cobzac și consilierii locali, semnatari ai Declarației de Unire sunt și 35 de locuitori ai comunei, printre aceștia aflându-se profesorii și directorul școlii din localitate.

„Facem această Unire acum, în suflet și ca reparație morală pentru suferințele trecutului și ale prezentului, de la chinul buneilor noștri smulși împotriva voinței lor de la trupul patriei istorice de voia lui Hitlei și a lui Stalin, supuși execuțiilor, deportărilor și foametei, la greutățile pe care le trăim acum noi, cei de azi. Facem unirea cu cei de aceeași limbă și tradiție cu noi pentru ca fii și nepoții noștri să se bucure de un viitor de libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut.”, se precizează în Declarația de Unire.

Anterior, alte 14 localități din R. Moldova au semnat astfel de documente care, chiar dacă au o valoare simbolică și reprezintă libertatea de expresie a cetățenilor R. Moldova, au stârnit reacții negative din partea președintelui Igor Dodon.