Alocările Băncii Europene de Investiții (BEI) pentru țările din Vecinătatea sudică și estică, inclusiv Republica Moldova, au crescut cu peste 36%.

Informația a fost transmisă printr-un comunicat de presă semnat de Siegfried Mureșan, raportor al Grupului Partidului Popular European pe mandatul BEI de acordare a împrumuturilor externe.

În comunicat se mai precizează că noul mandat a fost votat ieri de Parlamentul European.

„Trebuie să stimulăm investițiile în zone economice mai puțin dezvoltate și să ajutăm statele din Vecinătatea UE. De aceea, este esențial ca BEI să crească finanțările în statele din Vecinătatea sudică și estică a Uniunii Europene, inclusiv Republica Moldova, Georgia și Ucraina, pentru a reduce decalajul economic dintre acestea și Uniune”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Eurodeputatul român a mai specificat că „Noul mandat al Băncii Europene de Investiții privind acordarea împrumuturilor externe prevede creșterea alocărilor pentru țările din Vecinătatea sudică și estică cu peste 36%, adică cu 5,2 miliarde de euro, ajungând la 19,6 miliarde de euro.”

Astfel, conform lui Siegfried Mureșan, Republica Moldova are o șansă în plus de a beneficia de sprijin financiar din partea Uniunii Europene pentru a investi în proiecte de interconectare energetică, de transport, de mediu, credite pentru IMM-uri.