Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este convins că sentința finală în privința primarului de Orhei, Ilan Șor, va fi pronunțată până la finele acestui an. Totodată, el se declară nemulțumit de sentința decisă în privința lui Shor și își pune speranța în Instanțele superioare care îi vor înăspri pedeapsa primarului de Orhei. Declarațiile au fost făcute aseară la emisiunea „Moldova in DIRECT” de la Moldova 1.

Cât despre chestiunea traducerii îndelungate a sentinței în limba rusă, Morari spune că aceasta nu este o excepție în dosarul lui Ilan Șhor și că toate instanțele se confruntă cu această problemă.

„Societatea a atras atenţia  asupra problemei respective, care, de fapt, este o problemă obișnuită pentru instanța de judecată. Dacă s-ar lua statistica în privința traducerilor altor dosare, vă asigur că nu ați rămâne surprinși, încă dosarul lui Șor să nu fi fost expediat destul de repede", a spus Viorel Morari.

Șeful Procuraturii Anticorupție susține că, în cadrul instituției pe care o conduce, lucrează un traducător care are un salariu de la 2500 la 3500 de lei, dar care are un volum foarte mare de lucru, fiind nevoit adesea să rămână peste program.

În același timp, Galina Bostan, președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, susține că traducerea dosarelor în limba rusă este și o tactică folosită adesea de către avocați.

„Uneori, avocații o fac special. Câteodată nu primesc actele în limba rusă ca, ulterior, să invoce că, datorită lipsei traducerii, clientul lor nu a avut posibilitatea reală să-și exercite dreptul la apărare", a precizat Viorel Morari.

La aceeași emisiune, Viorel Morari a vorbit despre ancheta extinsă, inițiată acum trei ani în cazul fraudei bancare. El a spus că cele mai importante cauze penale din această anchetă au fost deja expediate în judecată, iar pe multe dintre acestea sunt deja sentințe. Drept exemplu, Morari a enumerat: Dosarul Caravita, Business Estate Investment, Dosarul Rusu, Dosarul Filat, Dosarul Platon, Dosarul Gacichevici, Dosarul Shor și multe altele.

Șeful Procuraturii Anticorupție a estimat că această anchetă, cu toate dosarele conectate la ea, a fost investigată în proporție de 50%. Restul dosarelor sunt în procedură, iar Viorel Morari spune că experiență altor state, inclusiv a României, arată că astfel de anchete se investighează uneori și 4-5 ani.