(UPDATE 10:45) Procuratura Anticorupţie oferă detalii suplimentare celor anunțate în comunicatul CNA. Acuzatorii de stat spun că temei pentru pornirea urmăririi penale pe numele avocatului reținut, a servit denunţul unei persoane care reclama acţiunile ilegale ale respectivului avocat. Totodată sursele din avocatură ne spun că ar fi vorba despre Ion Moraru, soțul judecătoarei Maria Moraru de la Curtea de Apel Chișinău.

Potrivit Comunicatului PA, în cursul urmăririi penale s-a stabilit faptul pretinderii şi primirii de către bănuit a sumei de 1000 euro de la clienta sa, căreia i-a promis că poate influenţa magistraţii Judecătoriei Centru să obţină cîştig de cauză într-un litigiu civil în care aceasta era atrasă. Ulterior, avocatul i-a mai comunicat clientei despre necesitatea efectuării unei expertize tehnice în construcţie, iar pentru formularea unei concluzii „în favoare”, mai sunt necesari 500 de euro. Ulterior, avocatul a pretins încă 500 de euro, deja pentru un alt raport de expertiză, de către un alt expert, pentru a formula concluzii în favoarea clientei, care ar demonstra că avarierea imobilului aflat în litigiu, este rezultatul scurgerii apelor pluviale.

Pentru aceste infracţiuni legislaţia prevede amendă în mărime de la 3000 la 4000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 2 la 6 ani.

De menţionat că, avocatul reţinut de procurorii anticorupţie a fost achitat în prima instanţă de Judcătoria Centru la 22.09.2016 pentru două capete de acuzare în baza art.326 alin.(3) lit.a) Cod penal pe faptul traficului de influenţă contra sumelor de 10 mii şi 11 mii de euro, pretinzînd că poate determina poliţiştii şi procurorii să adopte o decizie favorbailă într-un caz penal. Sentinţa a fost atacată de procurorii anticorupţie, la moment fiind examinată în procedura de apel de către Curtea de Apel Bălţi.

Cine este Ion Moraru?

Ion Moraru este avocat al Biroului Individual de Avocaţi „Ion Moraru”. 

Ținem să precizăm că la jumătatea lunii ianuarie, apărătorul și-a recuperat dreptul de a profesa după ce Curtea de Apel Bălți a decis să anuleze hotărârea Comisiei pentru Etică și Disciplină, prin care licența avocatului a fost retrasă. La rândul său, Comisia de Etică și Disciplină a atacat, decizia la Curtea Supremă de Justiției.

În data de 24 noiembrie 2014, Comisia pentru Etică și Disciplină a decis retragerea licenței avocatului Ion Moraru, pe motiv că nu și-ar fi respectat obligațiunile contractuale. Moraru a fost contractat în februarie 2013 pentru acordarea asistenței juridice într-un caz de evaluarea a bunurilor sechestrate ilegal de fostul regim sovietic, iar clientul a renunțat la serviciile apărătorului. Ion Moraru a atacat în instanță decizia Comisiei pentru Etică și Disciplină, iar instanța de fond a menținut hotărârea. Prin urmare, avocatul s-a adresat instanței superioare – Curtea de Apel Bălți, care a anulat hotârârea Comisiei pentru Etică și Disciplină.

Nu este prima dată când avocatul rămâne fără dreptul de a profesa. Anterior, Uniunea Avocaților a decis retragerea licenței lui Moraru pe motiv că acesta era bănuit de luare de mită în valoare de 5.000 de euro. Ulterior, Ion Moraru și-a recuperat licența prin decizia Curții de Apel.

Avocatul a mai fost reținut pentru luare de mită în 2009 de ofiţerii CCCEC. A doua oară a fost reținut în martie, 2015 de procuroii anticorupție după ce ar fi solicitat 10 000 de euro pentru a determina funcţionarii din cadrul instituţiilor de drept să ia o decizie favorabilă într-un dosar penal.

Știrea inițială:

Un avocat din capitală a fost reţinut pentru 72 de ore de CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă. Bărbatul, în vârstă de 63 de ani, este bănuit că ar fi pretins 1000 de euro de la clienţii săi pentru a influenţa persoane publice din cadrul unei instanţe de judecată, ca să emită o decizie favorabilă în privinţa acestora, se anunță într-un comunicat al instituției.

Tot el este suspectat că ar mai fi pretins 500 de euro de la unul dintre clienţii săi pentru a corupe un expert tehnic în construcţii, ca acesta, la rândul său, să efectueze o expertiză în favoarea clientului.

Pe numele avocatului a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art. 326 Cod penal – traficul de influenţă; dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la 7 ani de închisoare. În prezent, avocatul se află în izolatorul CNA, iar cauza este instrumentată de Procuratura Anticorupţie.

Menţionăm că, anterior, acelaşi avocat a mai fost reţinut de CNA în dosare de corupţie, cauzele fiind transmise în judecată. În anul 2017, CNA şi procurorii anticorupţie au reţinut 24 de avocaţi, suspectaţi de comiterea diferitor acte de corupţie.