Consiliul municipal Bălți se adresează Parlamentului și Guvernului cu solicitarea să intervină în problema gestionării deșeurilor. În adresare se menționează că poligonul unde este evacuat gunoiul menajer din oraș este gestionat de către o companie de salubritate care pretinde taxe exagerate de la municipalitate, transmite IPN.

Poligonul a fost administrat de municipalitate până în 2012, când serviciul de evacuare a deșeurilor a fost transmis în concesiune unui partener privat. În 2014, a fost cesionat altei firme. La trei ani de la semnarea contractului, compania cesionară a admis încălcări frecvente ale condițiilor contractuale. Către sfârșitul anului 2017, a sistat unilateral serviciul de evacuare a deșeurilor, iar municipalitatea a fost nevoită să intervină cu măsuri urgente pentru evacuarea deșeurilor din oraș, se menționează în declarație.

La începutul anului 2018, firma, invocând dreptul de gestionare a terenului unde este evacuat gunoiul, restricționează tot mai mult accesul către poligon. Zilnic sunt solicitate taxe, deși conform contractului achitările se fac la sfârșit de lună. Totodată se solicită municipalității 100% plată în avans pentru deșeurile traspotate la poligon. hhhhhhhhhhhhhhh

Consilierii de la Bălți cred că o soluție ar fi identificarea unui nou poligon, dar pentru aceasta este nevoie de acordul administrației centrale.

Amintim că, pe 28 decembrie 2017, în urma unei ședințe speciale la Guvern, prim-ministru Pavel Filip a a cerut implicarea mai multor instituții, inclusiv a solicitat sprijin logistic din partea Primăriei Chişinău, astfel încât, în cel mult 3 zile, municipiul Bălți sa fie curăţat, iar locuitorii să poată întâmpina noul an cum se cuvine.