Pentru că s-au ales cu un chilipir de circa 1,5 milioane de lei, câştigând o licitaţie cu acte trucate, şeful Direcţiei patrimoniu şi management intern din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, Victor Todoraşco, şi complicii săi, Nicolae Gangal, directorul Centrului Republican de Diagnostică Veterinară, şi Gheorghe Alexa, director adjunct la SRL Decebal Impex, riscă până la 15 ani de închisoare.

În perioada septembrie – decembrie 2017, Todoraşco, împreună cu Gangal şi cu factori de decizie ai unor agenți economici, precum și cu alte persoane, au creat un mecanism de trucare a procedurii de achiziții publice, destinate vaccinului antirabic oral pentru animale carnivore din fauna sălbatică. Profitând de condiţia lor profesională, au falsificat documentele ce urmau a fi prezentate la licitaţie, cu scopul de a sustrage mijloace bănești din bugetul Agenției Națională pentru Siguranța Alimentelor în sumă de 1 465 200 MDL.

Concomitent, de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale este verificată complicitatea persoanelor indicate la comiterea altor acțiuni ilegale similare.

Activitatea grupului criminal potrivit schemei menționate a fost documentată de PCCOCS, prin acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație timp de 6 luni de zile. Trei persoane, inclusiv Todoraşco şi Gangal, au fost arestaţi preventiv.

-----------------------------

Persoanele în privința cărora cauza penală a fost expediată în instanța de judecată sunt învinuite de comiterea infracțiunilor:

- escrocherie în proporții deosebit de mari, infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.

- depășirea atribuțiilor de serviciu, infracțiune care prevede o pedeapsă cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

- confecţionarea, deţinerea, folosirea documentelor oficiale false infracțiune care prevede o pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani, amendă în mărime de la 550 la 950 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore.