Discuțiile despre formarea unui batalion mixt moldo-român au fost reluate de miniștrii Apărării din România şi Republica Moldova, Mihai Fifor şi Eugen Sturza.

În cadrul unui briefing organizat astăzi la Ministerul Apărării, după întâlnirea oficială a celor doi miniștri, Fifor a declarat România sprijină înființarea unui batalion mixt româno-moldovean.

„Am convenit astăzi că trebuie să aducem mai mulți experți, ca să identificăm zona în care poate fi plasat acest batalion mixt ca și reper de activitate. I-am propus domnului ministru Sturza un model de cooperare și anume cel al batalionul Tisa, pe care noi îl avem și unde participă militari din Ungaria; și am propus și celor din Serbia să participe. Este un batalion pentru situații de urgență, pentru intervenția în astfel de condiții. Analizăm exact care poate să fie destinația acestui batalion mixt. Deschiderea este totală și sper ca în curând să putem livra rezultate privind înființarea acestui batalion mixt”, a declarat ministrul român al Apărării Naționale Mihai Fifor. 

Amintim că, pentru prima dată, s-a discutat despre formarea unui batalion mixt în timpul unei întrevederi din anul 2015, când  fostul ministru al Apărării Anatol Șalaru a discutat cu omologul său de atunci Mircea Dușa.