Centrul de Metrologie Aplicată și Certificată (CMAC), a publicat rezultatele unei expertize de laborator a produselor lactate comercializate în Republica Moldova, dar și a produselor din export. Studiul demonstrează că majoritatea produselor lactate conțin un număr mic de grăsimi din lapte, contrat reglementărilor tehnice cu privire la lapte și produse lactate, informează Logos Press.

Expertizei au fost supuse 126 de produse lactate autohtone și de import precum: unt, smântână, lapte, brânzeturi, caș, cremă de brânză, lapte, iaurt, lapte condensat, frișcă. În cadrul studiului au fost selectate preponderent mărfuri cu conținut de grăsime specificat din Moldova, Ucraina, Belarus, România, Bulgaria, Polonia, Germania, Danemarca și Finlanda.

Printre cele mai importante procesatoare din Moldova incluse în studiu au fost  „JLC”, „Lapte Mark”, „Lactis”, „INLAC”, „Lapmol”, „Fabrica din Drochia”, „Fabrica de brinzeturi Soroca”, „Fabrica de brinzeturi Cahul”, „Incomlac” , „Sana”.

Cea mai gravă situație, în cazul căreia conținutul de grăsime străine a fost cel mai mare, a fost la compania JLC. În majoritatea produselor sale, grăsimea vegetală a depășit normele admise. Conform normelor aprobate, aceasta ar trebui să fie sub 5% din fracțiunea totală de grăsime.

Contrar reglementărilor tehnice cu privire la lapte și produse lactate sunt și următoarele produse: untul ucrainean Latti (7,5%), brânza moale de la CM-Com (6,2%), cașcavalul „Suluguni GM-Com” (10%), cașcavalul de la Savushkin (6,4%), cașcavalul „Mozzarella fresco 39% lapte” etc.

Vedeți întreaga listă în tabelul de mai jos sau accesând acest link.

sursa: logos.press.md