Primăria municipiului Chișinău a înregistrat cererea unioniștilor privind desfășurarea manifestației dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918. Evenimentele sunt programate în perioada 24 - 29 martie. Întrunirile vor începe la ora 07:00 dimineața și se vor încheia la ora 23:00 seara.

Organizatorii au anunțat un număr de o sută de mii de participanți. Locul desfășurării va fi Piața Mare Adunări Naționale. 

Cu câteva zile înaintea desfășurării evenimentelor, primăria va dispune organelor abilitate să asigure siguranța participanților, dar și, după caz, sistarea traficului rutier.  

Pe 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România. Basarabia a devenit astfel prima dintre provinciile istorice, care s-a unit cu România. Au urmat Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina, spre sfârșitul anului 1918 fiind creată România Mare.  

Pentru a marca Centenarul Marii Unirii, 100 de organizații de pe ambele maluri ale Prutului și-au unit forțele într-o Alianță pentru Centenar, menită să pregătească acțiuni de amploare - altele decât cele planificate de Guvernul României.

Un marș pe jos din capitala Unirii, Alba Iulia, spre Chișinău; campanii de informare în fiecare sat din stânga Prutului; lobby la Bruxelles și Washington; înființarea unui Fond al Unirii – sunt câteva dintre evenimentele pe care le vor derula unioniștii în 2018.

Ziua de 27 martie a fost declarată drept Zi Națională în România. Un proiect în acest sens a fost respins de Legislativul din Republica Moldova. 

Recent, 7 localități din Republica Moldova au semnat o Declarație de Unire, prin care își exprimă dorința de reîntregire cu Patria-mamă, România.