Judecătorilor din Republica Moldova le este frică să-şi asume decizii în dosare ce vizează personaje importante, din lumea politicului şi din alte domenii. Declaraţia a fost făcut, în esenţă, de ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, aseară, în cadrul emisiunii "Moldova în direct" de la postul public de televiziune Moldova 1. Ministrul susţine că în felul acesta se explică și numărul mare de autorecuzări în cauze penale de răsunet, cum ar fi: dosarul Platon (s-au abținut 11 judecători de la Buiucani), dosarul Chirtoacă, dosarul Manole, dosarul Shor și altele.

Alexandru Tănase a adus un exemplu personal, care confirmă fenomenul respectiv. „Eu eram președintele CCM și am acționat pe cineva în judecată pentru defăimare. Acest dosar s-a încheiat cu trei luni în urmă la Curtea de Apel. Nu găseam o altă explicație decât faptul că judecătorii se temeau să ia o decizie: pe de o parte, eram eu, președintele CCM, pe cealaltă parte, era o altă persoană în privința căreia era greu să iei o decizie contrară intereselor sale. A durat doi ani și jumătate. Există acest sentiment al fricii și autocenzurii și el este mai important decât presiunile din afară. Judecătorii încearcă să deducă cam ce ar vrea cei puternici din lumea asta și să dea decizii relativ pe placul lor, încercând să le pipăie interesele”.

În ceea ce priveşte presiunile din afara sistemului judecătoresc, Alexandru Tănase a spus că acestea nu mai sunt atât de puternice din zona politicului, zi din zona unor cercuri strânse de interese: „Poate e prea mult spus clanuri, dar cam pe acolo este...”.

La aceeași emisiune, Alexandru Tănase a anunțat că va iniția o discuție publică cu participarea oamenilor politici, juriștilor, mediului academic și societății civile pentru a adopta o decizie fundamentală privind felul în care trebuie să arate designul sistemului judiciar moldovenesc. 

Ministrul a menționat că această decizie trebuie să răspundă la întrebările: de câte nivele de jurisdicție este nevoie, ce fel de instanțe, care sunt căile de atac etc. Alexandru Tănase susține că nu va reuși în mandatul său - care va dura până la alegerile parlamentare - să efectueze această reformă.

„Asemenea reformă nu este posibil de operat în termeni restrânși. Eu, personal, împărtășesc ideea de a reveni la concepția inițială a reformei judiciare și de drept, de a avea un alt sistem judiciar, dar cred că este o decizie care mă depășește pe mine, trebuie să avem o discuție mai amplă, ca să vedem care sunt modelele cele mai bune și care funcționează mai eficient. Cred că asta trebuie să constituie esența viitoarei strategii de reformă judiciară", a afirmat ministrul.

Președintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, a completat că frică este generată fie de vulnerabilitatea judecătorului, fie de o guvernare prea consolidată. Dar sursa citată este de părere că Republica Moldova are un număr mare de judecători onești, bine pregătiți care așteaptă un lider căruia să i se alieze. În opinia lui, acești judecători au nevoie de speranța că vor fi promovați pe bază de merite, de excluderea presiunii directe sau indirecte din partea procurorilor sau a instanțelor ierarhic superioare. De asemenea, a mai menţionat Gribincea, sistemul judecătoresc are nevoie de transparentizare, ca toată lumea să înțeleagă ce se întâmplă în domeniul justiției.

„În momentul în care avem uși închise și justiția se face cu ușile închise, nici judecătorii măcar nu au încredere că la Curtea Supremă s-a făcut dreptate", a conchis preşedintele Centrului de Resurse Juridice.