O echipă de chirurgi din Republica Moldova şi România a realizat recent, cu succes, un transplant de ficat de la un bărbat de 38 de ani către fratele acestuia, mai mic cu trei ani. Este cel de-al 40-lea transplant de ficat, realizat la noi în cadrul Spitalului Clinic Republican "Timofei Moşneaga".

Potrivit șefului Secției chirurgie hepatobiliopancreatică, profesorul Adrian Hotineanu, pacientul se simte bine și îi este recunoscător fratelui său pentru că i-a salvat viața.

„Pacientul a avut o variantă anatomică rar întâlnită: trifurcația venei portă, care a necesitat reconstrucția vasculară complexă. A fost primul caz în țara noastră asistat de echipa din România, formată din conferențiarul Vladislav Brașoveanu și conf. Dragoș Zamfirescu - șeful Asociației chirurgiei plastice și reconstructive din România” a declarat Hotineanu.

La moment bolnavul se află în Secția terapia intensivă transplant, neuro-hepato-bilio-chirurgie. Pacientul este încontinuu sub supravegherea medicilor, se arartă într-un comunicat de presă al instituției medicale. 

„Starea generală a bărbatului corespunde patologiei de bază a traumatismului postoperator cât și a zilei postoperatorii. Personalul medical monitorizează funcțiile vitale și datele de laborator zilnic. Preconizăm externarea cât mai rapidă a bărbatului în secția de profil” a declarat Corina Gutium, șefa Secției TI transplant, neuro-hepato-bilio-chirurgie.