Cele patru elicoptere care au fost văzute la vama Leușeni aparțin unei companii moldovenești care sunt rezidente ale Aeroportului Internațional Liber Mărculești (AILM).

Potrivit informațiilor obținute de reporterii Deschide.MD, aeronavele au fost scoase din țară în lunile mai - august, pe cale aeriană. Atunci elicopterele au fost dezasamblate, iar, când au ajuns la destinație, reasamblate, conform contractelor companiilor moldovenești.  

Acum aceste aeronave au fost transportate înapoi la Mărculești pentru deservirea tehnică făcută de compania certificată JAR - 145. Două aparate de zbor aparțin companiei „AIM Helicopter Plant”, unul - are statut special al AILM, iar cel de-al patrulea aparat de zbor este arendat de la compania China Vast Engineering LTD.

De precizat că cele partu elicoptere - a căror valoare se ridică la aproximativ 4 milioane de dolari, fiecare - sunt înregistrate în Registrul aviației civile al Republicii Moldova. 

Amintim că ieri mai multe imagini cu elicopterele dezasamblate au fost surprinse la punctul de trecere a frontierei Leuseni. Acestea au ajuns un  subiect de isterie pe internet. Multa lume s-a întrebat ce sunt acestea?

Potrivit Autoritatii Aeronauticii Civile, aeronavele au intrat în țară săptămâna trecută, după ce au participat, în Indonezia, la stingerea incendiilor. Aparatele de zbor au fost aduse prin portul Constanta, nu pe cale aeriana, costurile fiind astfel mai mici.