Federația Rusă devine tot mai neatractivă ca piață a muncii pentru moldoveni. În ultimii trei ani, numărul moldovenilor plecați la munci sezoniere în Federația Rusă a scăzut cu aproximativ 100 de mii. Datele au fost prezentate de către experții Centrului de Cercetare Strategică din Federația Rusă, într-un raport amplu privind problemele politicii de emigrare a Rusiei.

În raport, experții ruși fac referire la datele oficiale ale Ministerului rus de Interne, precum și la alte instituții de stat din Rusia.

La data de 1 octombrie 2015, în Federația Rusă se aflau la muncă 250 963 de moldoveni.  Peste un an, la aceeași dată, în Federația Rusă munceau 218 420 de moldoveni.

O scădere și mai drastică s-a înregistrat în următorul an. La data de 1 octombrie 2017, în Federația Rusă munceau 157 000 de moldoveni. În trei ani numărul lor a scăzut cu aproape 100 de mii.

Experții ruși explică că această decădere majoră se datorează devalorizării rublei rusești, precum și a deschiderii pieței muncii europene pentru unele state post-sovietice. 

„Cu fiecare an se reduce numărul emigranților din Moldova și Ucraina – oamenii din aceste țări au alternativă prin a merge la muncă în țările din occident ( mai ales datorită regimului liberalizat de vize cu Europa)”, explică experții ruși. 

O altă statistică prezentată în raport relevă că, în anul 2016, doar 4.1% din numărul total de emigranți străini în Federația Rusă care au primit patentă care le dă dreptul legal de muncă au fost moldoveni. Reducerea numărului emigranților care au primit patentă este explicat prin faptul că, în ultimii ani, prețul acestei patente a crescut considerabil, în timp ce rubla s-a devalorizat. 

Totodată, 34% din emigranți plecați la muncă în Federația Rusă se angajează în domeniul construcțiilor, sfera serviciilor și alte domenii. 

Autorii raportului explică că reducerea emigrației în Federația Rusă este cauzată de „criza economică și stagnare”. „Specialiștii străini pierd interesul pentru piața rusă de muncă, iar căderea prețului rublei și ruperea relațiilor externe poate duce și la reducerea numărului emigranților care muncesc la moment în Rusia”.

„Potențialul demografic de emigrații (temporare și definitive) în Rusia din țările ex-sovietice se va reduce. Un flux stabil putem aștepta doar din Asia Centrală”, anunță cei de la  Centrul de Cercetare Strategică al F.Ruse. 

În aceste condiții, experții ruși spun că, în următorii 10 ani, interesul emigranților străini pentru piața rusă de muncă va scădea cu de la 11 la 13 milioane de oameni.

De asemenea, se menționează că numărul rușilor apți de muncă nu este suficient pentru a face față cererilor pieței de muncă. Reieșind din aceste date, experții ruși îndeamnă autoritățile să întreprindă noi măsuri în politică emigrațională a țării.