Șase cetățeni moldoveni și un sirian, cu vârste cuprinse între 20 şi 43 de ani, au fost reținuți, fiind suspectați de introducerea în mod fraudulos pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor financiare sustrase din bancomatele țărilor europene. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă închisoare de la 3 la 15 ani, transmite IPN.

Valeriu Bodean, adjunctul procurorului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, a spus la o conferință de presă că infractorii (având în vedere că, în UE, mijloacele extrase din bancomate, sunt marcate cu o anumită culoare, spre a le putea fi următit itinerarul) tratau bancnotele chimic, spre a nu fi identificate.

„Respectivii cetățeni au fost prinși în flagrant delict, în momentul în care se aflau în plin proces de spălare a banilor", a spus Valeriu Bodean.

Potrivit lui Igor Zglavuţa, șef de direcție în cadrul Inspectoratului Naţional de Investigații (INI), gruparea a apărut în vizorul oamenilor legii la sfârșitul lunii decembrie, anul trecut, când a fost recepționată o avertizare de la Europol. Din grupul reținut, specializat în tratarea chimică a bancnotelor, este cetățeanul de origine siriană, care are studii farmaceutice. Acum câțiva ani, el a absolvit Universitatea de Medicină din Chișinău.

Fiecare dintre cei șapte membri avea câte un rol. Doi dintre ei participau direct la sustragerea banilor. Altul transporta banii spre Moldova, al patrulea îi recepționa, ultimii trei erau responsabili la Chișinău de închirierea apartamentelor, găsirea de soluții chimice și prelucrarea bancnotelor. Igor Zglavuţa a mai spus că gruparea are legături foarte strânse cu alte grupări care activează în spațiul ex-sovietic.

Ion Talmazan, șef adjunct al Direcției generare urmărire penală din cadrul Inspectoratului General al Poliției, a spus că au fost efectuate mai multe percheziții la domiciliile și în automobilele persoanelor suspecte, au fost ridicate peste 17 mii de euro, majoritatea marcate cu vopsea de culoare roșie, vase cu soluții chimice, diferise utilaje, măști și mânuși.