Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează că în cazurile de rujeolă suspectate anterior infecția a fost confirmată prin investigații de laborator doar la un copil de șapte luni din Glodeni, care se află în prezent internat la spitalul din Bălți. Acesta, nefiind eligibil pentru vaccinare după vârstă, a contactat boala după ce a călătorit cu părinții în Ucraina în perioada sărbătorilor de iarnă, transmite IPN.

Potrivit conducerii ministerului, situația este intens supravegheată, întrucât în țările vecine, România și Ucraina, unde există focare de infecții cu rujeolă, starea de lucruri este nefavorabilă din acest punct de vedere. Ambele state au probleme esențiale la compartimentul vaccinarea populației, nici jumătate din populație nu este imună.

Autoritățile dau asigurări că în Republica Moldova risc de epidemie nu există, pot fi înregistrate doar cazuri sporadice. Doar cei care nu sunt vaccinați la timp și au fost în contact cu boala se pot îmbolnăvi. Adulții care au primit demult vaccinul, în caz de contact cu persoanele infectate, pot să facă într-o formă mai ușoară boala.

Ministerul vine cu îndemnul către populație să vaccineze copiii, pentru că este unica metodă eficientă în prevenirea maladiei. În Republica Moldova, vaccinările se efectuează cu un ser combinat contra a trei infecții: rujeola, oreionul și rubeola, la vârstele de un an, 6-7 ani și 15-16 ani. Pentru vaccinare sunt eligibili toți copii cu vârsta de până la 18 ani, care n-au primit doza respectivă de vaccin la vârstele indicate.