Administratorul cafenelii „La Soacra” rămân condamnaţi la câte 6 ani și jumătate de închisoare, cu executare; iar inspectorul de la Situaţii Excepţionale - la 7 ani. Sentinţa a fost dictată de către Curtea de Apel.

Avocații administratorilor susțin că au cerut ca să fie recalificate faptele acestora, însă instanța a menținut decizia primei instanțe. 

Tot astăzi, Ludmila Boșcălean - specialist în cadrul Direcției municipale Comerț - care anterior a fost achitată, acum a fost condamnată la 6 ani și 6 luni de închisoare. Femei i s-a făcut rău după ce a aflat sentința. 

Amintim că Procuratura Chişinău a contestat cu apel sentinţa Judecătoriei Centru din capitală, emisă în decembrie 2016 pe cazul deflagraţiei produse în cafeneaua „La Soacra" din luna ianuarie a aceluiaşi an, din motivele ilegalităţii acesteia şi blândeţii pedepselor.

Procurorii au considerat că instanţa de judecată a stabilit o pedeapsă blândă în privinţa directorului întreprinderii, care gestiona cafeneaua şi a reprezentantului Direcţiei situaţii excepţionale.

Totodată, în viziunea procurorilor, instanţa nu a dat o calificare corectă acţiunilor reprezentantului Centrului Naţional de Sănătate publică Chişinău, atunci când a recalificat acţiunile acestuia de la depăşirea atribuţiilor de serviciu în neglijenţă în serviciu.

Concomitent, Procuratura a considerat că instanţa a dispus incorect achitarea reprezentantului Direcţiei generale comerţ şi prestări servicii populaţiei a Consiliului municipal Chişinău, în chestiunea infracţiunii de depăşire a atribuţiilor de serviciu.

---------------------- Amintim că administratorul cafenelii „La Soacra” şi inspectorul de la Situaţii excepţionale au fost condamnaţi de judecătoria sectorului Centru la câte 6 ani de închisoare cu executare. 

Odată cu ei a fost condamnat şi angajatul de Centrul municipal de Sănătate Publică. El a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendare. De asemenea, o funcţionară de la Direcţia municipală de comerţ, care era cercetată pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu, s-a ales cu amendă de 20 de mii de lei şi a fost privată de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de 2 ani.

Anterior, administratoarea cafenelei a fost condamnată la 4 ani şi o lună de închisoare în acelaşi dosar.

Tragedia din cafeneaua „La Soacra” s-a produs la începutul anului trecut. Atunci, o explozie s-a produs din cauza unei butelii de gaz. 4 oameni au murit atunci, iar alţi 13 ani fost răniţi.