Circa 90 de copii sunt obligații zilnic să parcurgă în jur de 30 de km până la școala din oraș și înapoi. Asta pentru că, acum patru ani, gimnaziul din satul natal, Buzduganii de Sus, raionul Ungheni, a căzut sub incidența optimizărilor instituțiilor de învățământ. Pe de altă parte, șefa Direcției de Învățământ din Ungheni, Iulia Pancu, declară că, în prezent, în raion activează mai multe școlii care au maximum 80 de copii înscriși la studii, mai puțini decât numărul elevilor din Buzduganii de Sus.

Distanța din satul Buzduganii de Sus până în orasul Ungheni este în jur 16 - 17 km. Zilnic, 90 de copii din sat, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, așteaptă cuminți microbuzul care îi duce până la Liceul Sportiv din orașul Ungheni. Atât primarul comunei, cât și unii părinți, declară că acest lucru este foarte costisitor, dar și periculos pentru copii. 

„Este un pericol mare pentru copii, în primul rând pentru că este o distanță mare și drumul trece pe traseul național. În al doilea rând, copii sunt de vârste diferite și nu termină orele în același timp. Unii trebuie să aștepte flămânzi, alții nu reușesc să ajungă la microbuz. Mulți părinții nu își permit în fiecare zi să le dea copiilor câte 30 - 35 de lei pentru un prânz cald”, a precizat primarul comunei Valea Mare, Galina Varvariuc.  

Chiar dacă Buzduganii de Jos, sat din componența comunei Valea Mare, este dotat cu o școală reparată capital în anul 2014, a fost închisă atunci când a avut loc procesul de optimizare a școlilor.

„Gimnaziul este dotat și cu mobilier nou, clasele sunt păstrate, sistemul de încălzire este pe gaze. Noi am păstrat totul , totul este curat și păzit, chiar dacă deja de patru ani gimnaziul este închis. Profesorii sunt încadrați în altă parte în câmpul muncii, alții au plecat peste hotare”, a precizat Galina Varvariuc. 

Ca și multe alte școlii din țară, gimnaziul din Buzduganii de Jos a fost închis din motiv că era frecventat de un număr mic de copii, și anume mai mic de 100. Pe de altă parte, șefa Direcției de Învățământ din Ungheni, Iulia Pancu, a confirmat pentru Deschide.MD că, în prezent, mai multe școlii din raion activează cu cel mult 80 de copii.  ggggggggggg

Atât șefa Direcției de Învățământ din Ungheni, cât și primarul comunei Buzduganii de Jos, spun că există în prezent discuții privind redeschiderea școlii din sat, însă această dorință trebuie să vină și din partea părinților. 

„Căutăm în prezent posibilități pentru a redeschide școala din sat. Acum doi ani am avut o întâlnire cu părinții și s-a pus problema redeschiderii măcar a claselor primare, însă părinții au renunțat până la urmă la această idee. Alte solicitări din partea părinților nu avem. Însă sperăm ca în anul 2018 să reușim să redeschidem această școală”, a precizat Iulia Pancu. 

ddddddddddddDe aceeași părere este și primarul comunei Valea Mare, care spune că: „am avut mai multe discuții cu conducerea Direcției de Învățământ. În curând vom organiza și adunări cu părinții. Deși unii părinți, văzând ce studii se fac la oraș, s-au resemnat cu gândul  și nu ar fi de acord să-și readucă copii la școala din sat, unii sunt de acord și vor acest lucru cât mai curând”. 

Amintim că, la sfârșitul lunii decembrie anul trecut, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă, că începând cu 9 ianuarie curent, la solicitarea părinților și autorităților publice locale de nivelul I, două școlii din raioanele Soroca și Hâncești vor fi redeschise. Este vorba de școala primară-grădiniță, din localitatea Fârlădeni, r-nul Hâncești cu un număr total de 16 elevi și de școala primară din Țepilova, Soroca, cu 12 copii. O altă instituție de învățământ care se va redeschide din primăvară este școala primară-grădiniță din satul Bolohani, raionul Orhei, cu un număr de 17 copii.