Primarul general suspendat Dorin Chirtoacă se va judeca la Curtea de Apel cu președintele Igor Dodon. Decizia a fost luată de magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), după ce avocatul lui Chirtoacă a făcut recurs. Totodată, judecătorii l-au scutit pe primarul suspendat să achite o taxă de stat pentru cheltuielile de judecată în sumă de 18 250 de lei, stabilită de Curtea de Apel, având în vedere că Chirtoacă este într-o „situație materială precară” după ce a fost plasat în arest la domiciliu.

În decizia judecătorilor de la CSJ se spune că, în 2014, Dorin Chirtoacă a depus cerere de chemare în judecată împotriva lui Igor Dodon cu privire la apărarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale, prin care a solicitat a se recunoaşte ca defăimătoare informaţia precum că în calitatea de primar general al municipiului Chişinău este implicat în scheme de corupţie, delapidare a banilor publici, trafic de influenta şi protecţionism. Chirtoacă a cerut ca Dodon să dezmintă informaţia răspândită și, drept urmare, să fie încasată de la președintele Republicii Moldova suma 12 500 000 de euro, cu titlu de prejudiciu moral, care va fi utilizată în întregime pentru procurarea a 100 de troleibuze pentru municipiul Chişinău.

După ce prima instanță a respins cererea de chemare în judecată înaintată de primarul suspendat, acesta a făcut recurs la Curtea de Apel. 

Dar şi Curtea de Apel a respins cererea lui Dorin Chirtoacă. În shimb, l-a obligat, prin decizia din 12 septembrie 2017, să achite cheltuielile de judecată în sumă de 18 250 de lei. Avocații primarului au depus o cerere de apel suplimentară împotriva hotărârii Judecătoriei Chişinău din 21 iulie 2017, solicitând scutirea de la plata taxei de stat pentru examinarea cauzei în ordine de apel. În motivarea acestei cereri de scutire se invocă dispoziţiile art. 84 alin. (4) din Codul de procedură civilă şi se menţionează că, de la 26 mai 2017, Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu, iar prin încheierea judecătorească din 28 iulie 2017, emisă în cadrul unui dosar penal, a fost suspendat din funcţia de Primar General al municipiului Chişinău.

„Astfel, având în vedere faptul că Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu de mai bine de 5 luni şi este suspendat din funcţia pe care o deţine (care, de altfel, este unica sa sursă de existenţă) şi nu are venituri, susţinem că este într-o situaţie materială precară şi în imposibilitate de a achita taxa de stat, care este excesivă”, este menționat în motivația avocaților.

Într-un final, judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție au remis cauza civilă la cererea de chemare în judecată depusă de Dorin
Chirtoacă împotriva lui Igor Dodon, cu privire la apărarea onoarei, demnităţii şi reputaţiei profesionale, la Curtea de Apel Chişinău pentru judecarea pe fond a apelului.

Totodată, CSJ a admis cererea lui Dorin Chirtoacă cu privire la scutirea parţială de la plata taxei de stat la depunerea cererii de apel şi a dispus o scutire de de 5 000 de lei la depunerea cererii de apel.

Vedeți mai jos decizia CSJ: