Aliona Berdilă, şefa Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale (DGERRP) a Primăriei Chişinău, a plecat recent în concediu de maternitate, luând cu sine şi maşina de serviciu, care, de altfel, pare de mai mult timp să fie ajuns una de familie. Soţul funcţionarei - activistul PDM Andrei Russu - a reuşit aproape incredibila performanţă de a legaliza, cu numai 600 de lei, un garaj de peste 50 de metri pătraţi, construit pe un teren public dintr-o zonă strategică, potrivit crimemoldova.md.

Potrivit sursei citate, Aliona Berdilă a ajuns la şefia DGERRP la finele anului 2011, după ce primarul Dorin Chirtoacă a demis-o cu scandal public pe Mariana Ambros, pentru că ar fi încercat să intre în posesia unui apartament. Spre deosebire de Ambros, care e doctor în economie, Aliona Berdilă a absolvit Facultatea de Arte pPlastice de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. După studii, Berdilă a lucrat peste hotare, apoi a câştigat bani din servicii de cămătărie.

Timp de câţiva ani, Berdilă a fost simplă funcţionară în cadrul Direcţiei generale arhitectură şi urbanism a Primăriei Chişinău. Ordinul de numire a Alionei Berdilă în funcţia de şefă a DGERRP a fost semnat de Dorin Chirtoacă la 31 decembrie, 2011. La 1 ianuarie 2012, urmau să intre în vigoare modificările la Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, în care, printre altele, este prevăzut că aceștia să fie angajaţi prin concurs.

Mai multe surse susţin că spectaculoasa carieră a Alionei Berdilă se explică prin faptul că ar fi rudă cu Dina Ghimpu, soţia liderului PL. Politicianul, de altfel, nu a infirmat dar nici nu a confirmat relaţiile de rudenie cu Berdilă. Este ştiut, însă, că Dorin Chirtoacă, în repetate rânduri, i-a luat apărarea şefei de DGERRP. 

Crime Moldova mai scrie că, în competenţa DGERRP intră privatizarea locuinţelor şi pregătirea dosarelor pentru locaţiunea imobilelor aflate la balanţa Primăriei Chişinău.

Soțul funcționarei, Andrei Russu, este fondatorul şi administratorul unei  firme care prestează servicii de perfectare a actelor.

În concediu de maternitate cu maşina de serviciu

Aliona Berdilă a plecat în concediu pentru îngrijirea copilului, până acesta va împlini vârsta de trei ani. Interimatul funcţiei este asigurat la moment de către adjunctul său, Vladimir Iermicioi. 

Deşi a plecat pentru o perioadă mai îndelungată, funcţionara „a uitat” să se despartă de automobilul de serviciu, o Skoda cu numărul de înmatriculare KAW 737. Automobilul poate fi văzut zilnic lângă blocul de pe bulevardul Moscovei, unde locuieşte funcţionara. Mai mult, scrie Crime Moldova, în automobil a fost instalat şi un scăunel pentru copii. 

 

 

 

 

 

 

 

Totodată, în martie, 2015, Poliţia Capitalei a mai documentat un caz, în care Aliona Berdilă a folosit automobilul de serviciu în scop personal.  Cazul nu a avut finalitate, ajungând să fie examinat de către fostul secretar al Consiliului Municipal Chişinău, Valeriu Didenco, care, la rândul său, a fost surprins cum transporta cu mașina de serviciu saci cu ciment pentru gospodăria sa.

Iar în aprilie, 2015, Poliţia documentează, din nou, utilizarea de către Aliona Berdilă a maşinii de serviciu în scopuri personale. 

Tot cu automobilul de serviciu, Aliona Berdilă a fost la distracţie împreună cu alţi colegi din Primăria Chişinău în munţii Bucegi din România.

Garaj cu 600 de lei

Cuplul Russu-Berdilă deţine în proprietate, chiar lângă blocul în care locuiesc, un garaj cu suprafaţa de 53 metri pătraţi, amplasat în spatele Centrului Comercial „Soiuz”. 

Construcţia este înregistrată pe SRL Auto-Respect, care îl are în calitate de administrator pe Andrei Russu, iar fondator este o rudă a acestuia.

În februarie, 2013, Inspecţia de Stat în Construcţii întocmeşte pe numele lui Andrei Russu un proces verbal pentru construcţie ilegală şi utilizarea imobilului fără recepţie finală. La 4 iulie, 2013, Russu este recunoscut vinovat de către Judecătoria Râşcani pentru construcție ilegală, fiind amendat cu 1200 de lei. Deşi articolul 179 din Codul Contravenţional stipulează demolarea construcţiilor ilegale, iar reprezentantul Inspecţiei de Stat în Construcţii a solicitat acest lucru, magistratul Iurie Potângă nu aplică în cazul lui Andrei Russu demolarea. În schimb, îi oferă şansa să achite doar jumătate de amendă. 

Nici Russu, nici Inspecţia, nu contestă decizia, iar contravenientul achită amenda de 600 de lei şi rămâne cu construcţia ilegală integră.

În baza deciziei semnate de Potângă, Andrei Russu îşi legalizează construcţia. La 12 decembrie, 2014, clădirea este dată oficial în exploatare, deşi firma lui Russu nu avea niciun drept asupra terenului pe care a fost construit imobilul. La 17 aprilie, 2015, soţul Alionei Berdilă semnează un contract cu CMC privind arenda terenului pe un termen de 5 ani, iar la 1 august, 2016, reuşeşte să-l privatizeze. 

sursa: crimemoldova.md