Astăzi, la Iași, în Palatul Roznoveanu s-au serbat 10 ani de la înfrățirea Iașiului cu Chișinăul, capitala Republicii Moldova. La eveniment, au participat primarul Iașiului, Mihai Chirică și Principele Radu Duda, fostul premier al României, Victor Ponta. Primarul interimar al Chișinăului, Silvia Radu, și-a exprimat speranța într-un eventual proiect privind construcția unei autostrăzi care să unească cele două orașe.

„Cred, însă, că acum, odată cu deschiderea programelor europene de finanțare – și aici mă refer la Programul Operațional Comun România-Republica Moldova, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) – putem începe să lucrăm la proiecte de dezvoltare comune. Și Iașiul și Chișinăul trebuie să se dezvolte în continuare, iar aceste programe europene ne pot asigura finanțarea de care avem nevoie. Putem acționa împreună. Putem gândi proiecte comune, de ce nu, putem spera chiar și la o autostradă care să unească cele două orașe”, a declarat Silvia Radu, potrivit discursului integral publicat ulterior pe pagina sa de facebook. 

De asemenea, Silvia Radu a propus primarului Iașiului ca cele două autorități să asigure gratuitate cetățenilor care vor să viziteze muzeele din cele două orașe.

Consider că ar fi util dacă am lansa un program în parteneriat, ca cetățenii din Iași și din Chișinău să poată vizita gratuit muzeele din cele două localități. Cetățenii din Iași să primească gratuitate în Chișinău și invers. Moldovenii să poată vizita frumoasele muzee din Iași, fără a mai plăti taxă de intrare. Este un gest simbolic, ce poate ajuta însă la promovarea turistică și la înțelegerea mai bună atât a punctelor comune, cât și a realităților cotidiene", a continuat ea.

În cadrul evenimentului a fost lansată o Carte Poștală Aniversară, cele două primării dorind să marcheze astfel bunele relații pe care le au.

Deși a luat în calcul faptul că aniversarea celor 10 ani de la înfrățire a Iașului cu Chișinău are loc în plin Centenar și că nimeni nu poate nega legătura de sânge dintre noi, primarul general interimar s-a delimitat de curentul unionist chiar la începutul discursului său: „Dar nu pot să îmi încep discursul, fără a vă spune încă de la început ”La mulți ani!”, de ziua dumneavoastră când serbați Mica Unire - Unirea Principatelor Române, realizată la 1859, momentul în care s-au pus bazele formării statului român modern”, a început primărița de la Chișinău. 

Publicăm mai jos discursul său integral: