Procuratura Anticorupţie (PA) a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a unui fost magistrat de la Curtea de Apel Chişinău, Mihai Ciugureanu, acuzat de abuz de serviciu, soldat cu urmări grave şi pronunţarea, cu bună-ştiinţă, a patru încheieri contrare legii – infracţiuni săvârşite în exerciţiul funcţiei.

Potrivit probatoriului acumulat, fostul judecător este acuzat că, în intervalul anilor 2014 – 2016, ar fi pronunţat cu bună-ştiinţă patru încheieri contrare legii, ca urmare cărora aproximativ 780 de hectare de teren din proprietatea statului, valorând milioane de lei, au fost transmise Întreprinderii de Stat Stațiunea Tehnologico-Experimentală „Codrul”, care se afla în proces de insolvalbilitate, se arată într-un comunicat de presă emis de PA. 

Deşi, ulterior, încheierile adoptate de respectivul magistrat erau casate de Curtea Supremă de Justiție ca ilegale şi neîntemeiate, iar dosarul era întors la magistrat pentru rejudecare, acesta pronunţa, din nou, încheieri similare.

PA mai notează că, în septembrie 2014, Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale în privinţa judecătorului Curţii de Apel Chişinău, pentru ca anul trecut, la insistenţa procurorului general Eduard Harunjen CSM să elibereze acest acord.

Dacă va fi găsit vinovat, fostul magistrat riscă până la 6 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 10 ani.