La 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, Consiliul local al comunei Parcova, raionul Edineț, „în numele locuitorilor Moldovei răsăritene, în general, și al cetățenilor satelor Parcova și Fântâna Albă, în puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor de azi, înainte și pentru totdeauna”, au semnat o „Declarație de Unire” cu Țara mamă, România. 

Potrivit prezentei Declarații de Unire, semnată la 23 ianuarie 2018, locuitorii comunei Parcova, raionul Edineț, își exprimă bucuria „de a sărbători împreună cu frații noștri români de pretutindeni Centenarul Marii Uniri (1918-2018) și aderarea la valorile naționale și democratice ale spațiului cultural românesc”. 

Actul a fost semnat de primarul comunei Marcel Snegur, împreună cu consilierii locali. 

Facem această Unire acum, în suflet și ca reparație morală pentru suferințele trecutului și ale prezentului. De la chinul buneilor noștri, smulși împotriva lor de la trupul patriei istorice de voia lui Hitler și a lui Stalin, supuși execuțiilor, deportărilor și foametei, la greutățile pe care le trăim acum noi. Cei de azi, facem Unirea cu cei de aceeași limbă și tradiție cu noi, pentru ca fii și nepoții noștri să se bucure de un viitor de libertate și avuție, de șansele de împlinire pe care generațiile noastre nu le-au avut”, se arată în Declarația de Unire

Pe 24 ianuarie 1859, unionistul Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Țării Românești de către deputații din Adunarea electivă de la București, după ce anterior, la 5 ianuarie, devenise domnitor al Moldovei, principat care avea capitala la Iași. Mica Unire a reprezentat un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală şi economică între cele două principate.

Totodată, în anul 2018 se împlinesc 100 de ani de la procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România.