Judecătoria municipiului Chișinău și Curtea de Apel Chișinău au dat câștig de cauză pensionarilor din stânga Nistrului, care au contestat decizia Casei Naţionale de Asigurări Sociale CNAS) de a le reduce cu 20 la sută cuantumul pensiilor pe motiv că ar fi beneficiat de plăţi sociale "din fonduri necunoscute".

Pensii cu 20% mai mici – pentru pensionarii din stânga Nistrului

În 2015, (CNAS) a emis decizii de sistare a plăților sociale către unii cetățeni care locuiesc în mun. Tighina și alte localități din zona de securitate. Argumentul CNAS  este că aceste persoane – cetățeni ai Republicii Moldova – ar fi beneficiat de plăți sociale din fonduri nerecunoscute în regiunea transnistreană. În unele cazuri, CNAS a decis să rețină lunar 20% din pensie atâta timp cât persoanele primesc plăți din sumele de bani încasate neîntemeiat de la reprezentanții administrației de facto din estul țării.

CNAS ar fi putut trimite date cu caracter personal administrației din regiunea transnistreană

În cadrul acestor acțiuni, există și suspiciuni rezonabile că CNAS a transmis ilegal informații, inclusiv date cu caracter personal ale beneficiarilor, către administrația de facto, fără a avea o astfel de autorizare în acest sens, se arată într-un comunicat de presă emis de Promo-LEX. Din materialele existente rezultă că schimbul de date cu caracter personal a avut loc între CNAS și Centrul de asigurare socială și al ocrotirii sociale din orașul Tighina, controlat de administrația de facto din or. Tiraspol.

CNAS a pierdut în judecată

Prin hotărârile judecătoriei municipiului  Chișinău din 1 februarie 2017 și 11 decembrie 2017, deciziile CNAS cu privire la sistarea plății pensiei de vârstă și reținerea din pensie în privința a două beneficiare ale Promo-LEX au fost declarate ilegale și au fost anulate. În cazul unei beneficiare, prin Decizia Curții de Apel Chișinău din 19 decembrie 2017 a fost respins apelul CNAS împotriva hotărârii judecătoriei Chișinău ca fiind neîntemeiat.

 „Aceste persoane sunt private ilegal de plăți sociale, în lipsa unor temeiuri legale. În astfel de situații, beneficiarii nu pot elementar să-și procure cele mai necesare servicii și bunuri, din lipsa resurselor financiare”, menționează Vadim Vieru, avocat al Asociației Promo-LEX.

În concluzie, Asociația Promo-LEX atrage atenția asupra faptului că prin hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului, Republica Moldova este obligată să protejeze drepturile cetățenilor care locuiesc în regiunea transnistreană. Prin urmare, obligația de a achita plățile sociale către locuitorii din stânga Nistrului, care au contribuit la bugetul național de asigurări sociale, nu trebuie să fie condiționată de recepționarea unor plăți din fonduri nerecunoscute. ffffffff

Amintim că, în anul 2015, presa din stânga Nistrului scria că printre pensionarii din regiunea transnistreană s-a instaurat o stare de șoc după ce au început să primească pensii reduse cu 30 la sută față de suma obișnuită. Pensionarii erau cu atât mai nemulțumiți cu cât pensiile au fost reduse în situația în care prețurile la produsele alimentare sunt în continuă creștere. Toate acestea se întâmplau după ce administrația de la Tiraspol a primit un ajutor financiar din partea Rusiei, în valoare de 500 milioane de ruble rusești, pentru compensarea pensiilor pe o perioadă de jumătate de an.