Doi jurnalişti reprezentând postul de televiziune RTVI din Rusia au întorşi, ieri-noaptea, de pe Aeroportul Internaţional Chişinău pe motiv că nu şi-au putut explica motivul vizitei în Republica Moldova. Cazul a avut loc în jurul orei 00:30, informaţia fiind confirmată pentru DESCHIDE.MD de către ofiţerul de presă al Poliţiei de Frontieră, Raisa Noviţchi.

Pe site-ul instituției media, ziariștii ruși scriu că „Jurnalista Mariana Minscher trebuia să ia un interviu președintelui Igor Dodon. Vizita a fost coordonată cu administrația prezidențială. În pofida faptului că jurnaliștii au prezentat polițiștilor de frontieră invitația oficială de la președinte și scrisoarea RTVI de confirmare a scopului vizitei, echipei i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova”.

„În timpul controlului vamal, ne-au luat pașapoartele și le-au dus nu știu unde, rugându-ne să așteptăm puțin. Peste 10 minute, polițistul de frontieră Mihail ne-a anunțat că ne este interzisă intrarea în Republica Moldova, deoarece n-am putut justifica scopul vizitei. Eu le-am arătat scrisoarea. Ei au zis că nu văd niciun fel de scrisoare”, a spus jurnalista rusă pentru canalul de televiziune la care lucrează.

În realitate, situația a fost alta, iar jurnaliștii ruși mint ca de obicei. Ofițerul de presă a Poliției de Frontieră a declarat pentru DESCHIDE.MD că cei în cauză n-au avut niciun fel de invitație oficială de la președintele Igor Dodon.

„Ei au prezentat o solicitare de a lua un interviu de la președinte, însă nu au putut confirma și aprobarea președintelui pentru interviu. Astfel, Poliția de Frontieră a hotărât că documentul pe care l-au prezentat n-a fost suficient pentru a li se permite intrarea în Republica Moldova. Au plecat înapoi cu următoare cursă, deja trebuie să fie la Moscova”, ne-a spus Raisa Novițchi.


DESCHIDE.MD a scris că jurnalista NTV Irada Zeynalova a făcut în seara de 16 ianuarie anul curent cale întoarsă la Moscova, de pe aeroportul Internațional Chișinău. Poliția de Frontieră i-a interzis jurnalistei ruse intrarea pe teritoriul R. Moldova. Aceasta urma să ajungă la Președinție, unde avea programată o întâlnire, inclusiv cu Igor Dodon. Serviciul de presă al Poliției de Frontieră a declarat că aceasta nu a putut prezenta niciun act care să confirme că are stabilite mai multe întrevederi cu oficiali din țara noastră.

Dodon a calificat drept un pas ostil dialogului şi colaborării cu "partenerul strategic" Rusia interzicerea accesului în Republica Moldova pentru prezentatoarea principalului buletin de știri de la postul NTV, Irada Zeynalova. Şeful statului a precizat cu această ocazie că a invitat-o oficial pentru a-i oferi un interviu.

Într-un final jurnalista rusă de la canalul de televiziune NTV, Irada Zeynalova, care nu a putut intra pe data 16 ianuarie în Republica Moldova, a reușit să intre în țară în baza invitației oficiale de la președintele Igor Dodon.

După ce a reușit să intre în Republica Moldova și să ajungă la Igor Dodon, a realizat și publicat reportajul despre situația din țara noastră. De fapt, este un material propagandistic așa cum numai presa Kremlinuluui știe să facă.

Vedeți mai jos produsul invitației lui Igor Dodon.