Jurnalista rusă Irada Zeinalova, care a reușit să intre în Republica Moldova și să ajungă la Igor Dodon, și-a publicat reportajul despre situația din țara noastră. De fapt, este un material propagandistic așa cum numai presa Kremlinuluui știe să facă, pentru a purta războiul informațional eficient în multe țări, în special cele post-sovietice, care iau atitudine și răspund abuzurilor Federației Ruse.

Ideile esențiale din reportajul NTV pe care Moscova vrea să le inoculeze moldovenilor și comunității internaționale sunt:

-          Deși Republica Moldova, o țară agrară, depinde aproape în totalitate de relațiile ecomice cu Rusia, îi întoarce spatele Moscovei, pentru a demonstra Bruxelles-ului și Washingtonului că este un partener fidel intereselor lor în regiune. Nu știm la ce date face referire Irada, dar cele oficiale spun că, în ultimii ani, Republica Moldova importă și exportă tot mai puțin în Federația Rusă, axându-se pe relații eonomice cu partenerii europeni.

                                                                                                                                                                                 IDIS „Viitorul”

-          Republica Moldova a întreprins mai multe acțiuni anti-ruse începând cu expulzarea a cinci diplomați ruși și terminând cu rechemarea acasă a ambasadorului Neguță,  în ciuda faptului că 600 000 de mii de moldoveni ar lucra în Federația Rusă. Aici Irada l-a găsit pe socialistul Țîrdea ca să-i confirme spusele. Atât Țîrdea cât și Irada, pe semne, au propriile statistici, deoarece Biroul Naţional de Statistică, în anul 2014, arăta că numărul moldovenilor aflaţi la muncă în Federaţia Rusă era de 232 de mii de oameni, iar în anii care au urmat numărul lor a scăzut pe fundalul crizei și sărăciei din Rusia.

-          „Țara copiilor lepădați” – așa numește jurnalista invitată de Dodon țara noastră. Și asta pentru că,spune ea, cetățenii apți de muncă au plecat cu toții din țară, au rămas doar bătrânii, care abia supraviețuiesc de la o zi la alta. Remarcăm că reportera a făcut această afirmație deși tot ea era mândră de numărul cetățenilor moldoveni plecați la muncă în Rusia.

-          Zeinalova face aluzie că în Republica Moldova totul s-ar putea sfârși cu destabilizare și război ca în Ucraina, deoarece astfel de dispoziții pro-occidentale dominau și în Ucraina înainte de Euromaidan.

-          „Chișinăul nu vrea să soluționeze conflictul transnistrean”. Jurnalista rusă amintește că aceasta ar fi trebuit rezolvată încă în 2003 prin semnarea de către Voronin a memorandumului Kozak. Însă n-a fost să fie, deoarece Voronin s-ar fi lăsat influențat de americani. Precizăm că, în 2017, autoritățile moldovenești au încercat să dezbată chiar și în plenul ONU rezolvarea conflictului transnistrean, cerând ca prim-pas retragerea trupelor ruse și a muniției din raioanele din estul țării.

-          „Din buget s-a furat un miliard de dolari, de fapt, cam tot ce era în buget”. Irada vrea să ne facă să credem că miliardul furat, de fapt nici n-a fost tocmai un miliard, a reprezentat toți banii pe care i-a avut Republica Moldova.

-          Dodon luptă în fel și chip cu oligarhii de la putere, însă guvernarea controlată de Plahotniuc, un penal în Federația Rusă căutat de INTERPOL, îl blochează folosind „instrumentul„ -  Curtea Constituțională. Amintim că INTERPOL a declarat că dosarul penal a lui Plahotniuc intentat în Rusia este unul politic și refuzat să-l dea în căutare pe linia sa.

-          În spiritul naționalismului care a cuprins Ucraina, naționaliștii moldoveni promează activ mesajul României Mari. Aici Irada l-a găsit pe Demidețkii, alt jurnalist, corespondentul agenției Kremlinului TASS, ca să explice că România și așa stă cu mâna întinsă la Bruxelles, iar cu Republica Moldova va trebuie să cerșească și mai mult de la europeni. Cu siguranță, jurnalista NTV știe, dar în scopul dezinformării n-a pomenit că România înregistrează în ultimii ani cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, având și una din cele mai stabile monede naționale.

-          O nouă paralelă cu Ucraina. „Oligarhii se bat cu oligarhii pentru putere”, spune Irada referindu-se la așa-zisa grevă a foamei a consilierilor lui Usatîi de la Bălți. Aceasta îl victimizează pe Usatîi, sperând poate că moldovenii nu cunosc despre legăturile fugarului cu FSB-ul rusesc și cu lumea criminală din Rusia.

-        În reportaj mai apare și „marele pro-european” Iurie Roșca, actualul coleg al idologului lui Putin Alexandr Dughin. Acesta a vorbit în reportaj despre cum SUA și UE închid ochii la „fărdelegele” pe care la face Partidul Democrat în Moldova.

-      Reportera NTV a întinat și memoria victimelor din aprilie 2009, precizând că acțiunile de atunci n-au reprezentat o revoltă a populației, ci o lovitură de stat.

Jurnaliștii ruși, abordând orice subiect, compară Republica Moldova cu Ucraina, unde e război, generat de dorința „radiclalilor pro-europeni” Scopul acestei paralele este de a trezi în conștiința oamenilor sentimente de frică

În reportajul video până și imaginile prezentate au un caracter propagandistic: doar case prăbușite, oameni săraci, oameni care vând diverse lucruri pe marginile trotuarelor, ruine și copii singuri. 

Amintim că mai multe ONG-uri media s-au revoltat prin vocea Asociației Presei Independente (ONG media, care se declară și luptă împotriva știrilor false - n.red) în legătură cu interzicerea în Republica Moldova a jurnaliștilor, inlusiv a Iradei Zenalova, care, după cum vedem, a lansat o groază de falsuri despre R.Moldova. API a emis un comunicat de „Atitudinte” prin care declară: „Organizațiile de media: Interdicţiile de intrare în R. Moldova aplicate jurnaliștilor străini contravin normelor europene. (...) Astfel de limitări de circulație contravin normelor democratice și afectează negativ fluxul liber de informații”, spune Asociația Presei Independente. Acesta a fost semnat de ONG-uri media precum Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Investigații Jurnalistice și altele.


DESCHIDE.MD a scris că Irada Zeynalova a făcut în seara de 16 ianuarie anul curent cale întoarsă la Moscova, de pe aeroportul Internațional Chișinău. Poliția de Frontieră i-a interzis jurnalistei ruse intrarea pe teritoriul R. Moldova. Aceasta urma să ajungă la Președinție, unde avea programată o întâlnire, inclusiv cu Igor Dodon. Serviciul de presă al Poliției de Frontieră a declarat că aceasta nu a putut prezenta niciun act care să confirme că are stabilite mai multe întrevederi cu oficiali din țara noastră.

Dodon a calificat drept un pas ostil dialogului şi colaborării cu "partenerul strategic" Rusia interzicerea accesului în Republica Moldova pentru prezentatoarea principalului buletin de știri de la postul NTV, Irada Zeynalova. Şeful statului a precizat cu această ocazie că a invitat-o oficial pentru a-i oferi un interviu.

Într-un final jurnalista rusă de la canalul de televiziune NTV, Irada Zeynalova, care nu a putut intra pe data 16 ianuarie în Republica Moldova, a reușit să intre în țară în baza invitației oficiale de la președintele Igor Dodon.

Vedeți mai jos produsul invitației lui Igor Dodon.