Situația școlilor cu predare în limba română din partea stângă a Nistrului, subordonate autorităților de la Chișinău, a fost discutată în cadrul unei ședințe de lucru convocate de noul viceprim-ministru pentru Reintedrare, Cristina Lesnic. La ședință au participat membrilor grupului de lucru pentru educație şi a reprezentanţilor Ministerului Justiţiei.

În cadrul şedinţei au fost discutate mai multe subiecte ce ţin de crearea condițiilor necesare pentru asigurarea bunei funcţionări a şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană, care studiază în grafie latină, se arată într-un comunicat de presă emis de Guvern. 

În context, s-a discutat şi despre nivelul realizării deciziilor protocolare privind funcționarea şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană care studiază în grafie latină şi privind apostilarea actelor de studii eliberate de Universitatea din Tiraspol, semnate la 25 noiembrie 2017 de către reprezentanţii politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chişinăului şi Tiraspolului.

S-a stabilit că mersul realizării documentelor semnate pe această dimensiune va fi ținut sub un control riguros.

În cadrul aceleași ședințe, s-au abordat, de asemenea, recomandările formulate de experții internaţionali vizavi de situaţia şcolilor moldoveneşti care studiază în grafie latină din regiunea transnistreană şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru a fi create condiții optime de activitate și a fi realizat dreptul la educație.