Noapte trecută a decedat observatorul moldovean la Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE din Ucraina, Vitalie Zara.

Despre aceasta a scris pe pagina sa de Facebook ambasadorul Republicii Moldova în Austria, Victor Osipov, dar și fostul ministrul al Apărării, Vitalie Marinuță.

Victor Osipov a declarat pentru DESCHIDE.MD că Zara se întorcea de la baștină dintr-un concediu.

„Se întorcea de acasa, dintr-un scurt concediu la bastina, iar la Kramatorsk a luat un taxi, care a nimerit în accident. Vitalie Zara era angajat al OSCE, de aceea Delegaţia noastră permanentă a primit prima semnalul de la Secretariatul organizației. Am cerut și am primit, cu regret, confirmarea de la Centrul de Prevenire a Conflictelor, care conduce misiunile în teren, fapt despre care am informat Chișinăul. Ambasada de la Kiev a preluat cazul, deoarece s-a produs pe teritoriul Ucrainei și ține legatura cu autoritățile de acolo și cu Misiunea Speciala de Monitorizare din Donbas. Trebuie să spun ca toate instituțiile OSCE au exprimat condoleanțe Republicii Moldova și familiei colonelului Zara, inclusiv Adunarea Parlamentară”, ne-a declarat Osipov. 

Potrivit presei din Ucraina, decesului lui Zara a fost confirmat și de către reprezentantul special al președintelui OSCE, Martin Saidic.

Serviciul de presă al Misiunii a declarat pentru presa ucraineană că Vitalie Zara a murit într-un accident în timp ce se deplasa cu un taxi la locul de muncă.

Vitalie Zara, participant la războiul de pe Nistru din 1992, fost comandant al Batalionului cu Destinaţie Specială “Fulger” al Armatei Naţionale.

A participat la numeroase exerciţii naţionale şi internaţionale şi a fost observator militar în misiune de menţinere a păcii cu mandat ONU, unde a purtat cu onoare drapelul Republicii Moldova.

Prin intermediul unui comunicat de presă, conducerea Ministerului Apărării şi Armatei Naţionale a transmis sincere condoleanţe familiei îndurerate, adăugând că „amintirea despre colonelul Vitalie Zara va rămâne veşnic vie în memoria noastră. Dumnezeu să-l odihnească în pace...”.