Cele 23 de străzi din comuna Schineni, raionul Soroca au fost de curând denumite în virtutea unei decizii a consiliului local. Potrivit primarului Silvia Leşan, denumirile au fost acordate în cadrul unor consultări publice cu sătenii.

Faptul se datorează unui proiect demarat în anul 2010 sub auspiciile Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru din Chişinău, ce consta, într-o primă etapă, în efectuarea de măsurări a teritoriului, iar, în cea de-a doua, în acordarea de denumiri celor 23 de străzi din localitate.

„Am colaborat cu Agenția de Relații Funinciare și Cadastru Chișinău, și împreună am elaborat segmentele de stradă. Și nouă din start ni s-au părut prea multe străzi pentru o localitate relativ mică, însă așa este procedura și actele normative care reglementează această procedură”, a precizat Leşan.   

Potrivit sursei citate, consătenii au privit cu ochi buni acest lucru și au venit cu idei privind denumirea unor străzi. Ca urmare, unele poartă numele unor personalități notorii din localitate, altele sunt legate de anumite evenimente sau locații.

„Ne putem orienta și fără denumiri la străzi, însă, având în vedere timpurile pe care le trăim (care impun alte cerințe și condiții), toată lumea a privit cu ochi buni acest lucru. Una dintre străzi a fost denumită Nicolae Godorog, în cinstea fostului președinte de colhoz, care a construit  grădinița, a renovat căminul cultural, a amenajat stadionul și a asfaltat drumul din sat. Alte denumiri de străzi, precum, Constantin Brâncoveanu, au fost propuse de locuitorii de pe strada respectivă. Strada unde se află biserica va purta numele Sfântul Nicolai, în cinstea bisericii care poartă acest hram. Strada Școlii a fost aleasă pentru că este amplasată școala aici. Nicolae Trohin este o altă personalitate de la noi din comună: a fost cel care a construit biserica din piatră, care este și până astăzi. Mihail Bogaseivici e numele boierului în a cărui curte a fost construit căminul cultural. Totodată, locuitorii satului au decis ca strada unde este amplasată grădinița să poarte numele Ion Creangă”, a adăugat Leșan

La Schineni poţi păşi pe strada Păcii, strada Prieteniei, strada Speranței, strada Buna Vestire sau strada Neamului, dar și denumiri legate de diferite locații cum ar fi: Școlii, Nucilor, Gospodarilor, Agricultorilor.

Primăria comunei Schineni are în componență localitatea Schinei, care i-au fost atribuite 23 de denumiri de străzi și are peste 1500 de locuitori, și localitatea Schinenii Noi, care i-au fost atribuite 3 denumiri de străzi și aste populată în jur de 40 de oameni.