Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, le atrage atenția magistraților moldoveni că, potrivit practicii Curții Europene, arestarea preventivă trebuie să fie o măsură excepțională (!), regula fiind judecarea în stare de libertate. Demnitarul a făcut avertismentul pe pagina sa de Facebook în contextul în care, astăzi, Consiliul Superior al Magistraturii l-a demis pe judecătorul care l-a plasat nemotivat în arest preventiv pe Andrei Braguța.

Consiliul Superior al Magistraturii l-a demis astăzi pe judecătorul Iurie Obadă care l-a trimis în arest pe Andrei Brăguță.

Obadă s-a prezentat astăzi la ședința CSJ, unde a încercat să-și justifice deciziile, precizând că părinții lui Andrei Braguța nu erau de față ca să-l ia acasă, iar, în starea în care se afla, Braguța era periculos pentru propria persoană și pentru cei din jur.

„Nu am știut că suferă de o boală. Da, când l-am văzut în instanță, am văzut că nu e normal. În încheierea mea am scris că era neadecvat, lovea cu picioarele în ușă, în geamuri, era dezbrăcat. Da, era corect ca procurorul să prezinte un alt demers pentru instituirea lui la psihiatrie”, a declarat Iurie Obadă la ședința CSM.

Detalii: CSM l-a demis pe judecătorul care l-a trimis în arest pe Andrei Brăguță

Acum patru luni, avocații s-au arătat revoltați de aplicarea excesivă a arestului preventiv și arestului la domiciliu, amenințând cu grevă. Atunci Curtea de Apel Chișinău a calificat intenția avocaților Baroului Chișinău de boicotare a ședințelor de judecată, cu declanșarea unei greve generale, drept o imixtiune directă în activitatea judecătorilor.