Un libanez va compărea pe banca acuzaţilor pentru prezentarea, cu bună ştiinţă, a unor declarații mincinoase în cauza penală de învinuire a fostului Consul Onorific al Siriei în Republica Moldova, precum și a fostului Consul General al Republicii Moldova la Istanbul, Turcia, se spune într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat cauza penală de învinuire a libanezului în judecată. Pentru declarații mincinoase, legislația Republicii Moldova prevede amendă de până la 57 500 lei sau închisoare de până la 5 ani.

Potrivit rechizitoriului, pe 18 septembrie 2017, libanezul a prezentat depoziţii false în cadrul confruntării cu fostul Consul Onorific al Siriei la Chişinău, acuzat, la rândul său, de corupere activă. Astfel, învinuitul a minţit că intenţia de corupere a persoanei publice a fost a sa; în realitate, acesta a fost determinat la un comportament corupţional de către fostul Consul Onorific al Siriei la Chişinău. În baza acestor declaraţii, a fost emisă ordonanţa de scoatere de sub urmărirea penală, pentru un capăt de acuzare, a fostului Consul.

--------------------- De notat că, anterior, atât în cadrul audierii de către procurori, cât şi în fața judecătorului de instrucție, acesta a confirmat determinarea sa de către Consulul onorific al Republicii Arabe Siriene în Republica Moldova să ofere Consulului General al Republicii Moldova în oraşul Istanbul, Republica Turcia, anumite sume pentru a grăbi îndeplinirea unei acțiuni în exercitarea funcției sale.

Acum trei luni, Procuratura Anticorupţie a trimis cauza penală de învinuire a Consulului general al Republicii Moldova la Instanbul sub acuzaţia de corupere pasivă, comisă de către o persoană cu funcţie de demnitate publică. Împreună cu acesta, au fost deferiţi justiţiei Consulul onorific al Siriei în Republica Moldova şi fratele acestuia, ambii învinuiţi de comiterea coruperii active, în privinţa unei persoane cu funcţie de demnitate publică.