O fostă profesoară de limba rusă din cadrul Gimnaziului din satul Mihalaşa, raionul Teleneşti, tot ea şi directoarea respectivei instituţii de învăţămînt, a fost condamnată recent la o amendă în mărime de 17 mii de lei, cu privarea dreptului de a ocupa funcții în domeniul învățământului timp de 5 ani. Verdictul a fost dictat după ce Procuratura din Teleneşti a demonstrat că este vinovată de tratament inuman şi degradant.

Potrivit datelor din dosar, în intervalul anilor 2014 – 2015, în timpul orelor de limbă rusă, profesoara a lovit de mai multe ori peste cap şi a folosit constant replici jignitoare faţă de trei elevi din clasa a V-a. În acest mod, profesoara a decis să-i pedepsească pe cei trei pentru că nu şi-au făcut temele pentru acasă, acţiuni care au avut loc în prezenţa colegilor de clasă.

Într-un alt caz, inculpata le-a impus celor trei minori să execute câte o mie de genuflexiuni - efort fizic de o intensitate exagerată, care a generat surmenajul excesiv al copiilor, cauzându-le febră musculară, însoţită de rigiditatea muşchilor şi edemul coapselor, se arată într-un comunicat de presă emis de Procuratura Generală. 

Potrivit procurorilor, prin aceste acţiuni, inculpata le-a umilit elevilor demnitatea, le-a provocat intense dureri fizice şi suferinţe psihice, calificate drept tratamente inumane şi degradante.

Cazul a ieşit la iveală după ce unul dintre elevi le-a povestit părinţilor despre cele întâmplate, aceştia depunând o plângere la Procuratură, urmată de iniţierea unei cauze penale. Fiind audiat în condiţii speciale, minorul a declarat că nu a fost unicul copil umilit. Alți doi colegii de-ai săi au trecut prin același tratament.

La demersul procurorilor, în anul 2015, profesoara a fost suspendată din funcţie, după care aceasta a părăsit teritoriul Republicii Moldova, fiind anunţată în căutare generală. În vara anului trecut, femeia a revenit în ţară, procurorii reluând urmărirea penală şi demonstrând vinovăţia ei.

Sentinţa este cu drept de atac în condiţiile legii.