Ziua Culturii Naționale, marcată în R. Moldova și România de ziua nașterii marelui poet Mihai Eminescu, a prilejuit ambasadorului român la Chișinău, Daniel Ioniță, să transmită un mesaj de apropiere adresat locuitorilor de pe ambele maluri ale Prutului.

La începutul mesajului postat pe pagina de Facebook, ambasadorul Daniel Ioniță a trecut în revistă o serie de personalități culturale marcante care și-au pus amprenta în dezvoltarea culturii naționale.

Astăzi, mai mult ca oricând, le mulțumim lui George Enescu, Constantin Brâncuși, Nicolae Grigorescu, lui Emil Cioran, Mircea Eliade sau Grigore Vieru, precum și tuturor celor ca ei, care contribuie asiduu la inscrierea culturii române în valorosul patrimoniu universal.”, a scris ambasadorul Daniel Ioniță.

După ce a prezentat aportul imens adus de Mihai Eminescu la dezvoltarea şi modernizarea limbii române, care, în opinia ambasadorului „are capacitatea de a ne ţine uniţi oriunde ne-am afla în lume”, Daniel Ioniță a adresat un îndemn la apropiere a românilor aflați pe ambele maluri ale Prutului.

Fie ca această Zi a Culturii Naţionale, sărbătorită în egală măsură pe cele două maluri ale Prutului, să fie o zi a bucuriei, toleranței și speranței. În Anul în care marcăm Centenarul Marii Uniri, îmi doresc ca această frumoasă zi să ne apropie și mai mult pe noi, toţi românii, în înţelegere, solidaritate şi pace!”, a scris Daniel Ioniță.

Ambasadorul României la Chișinău și-a încheiat postarea cu câteva versuri din poezia „Glossă” a lui Mihai Eminescu.

De asemenea, ambasadorul Daniel Ioniță transmite o invitație tuturor celor care vor să sărbătorească Ziua Culturii Naționale la Chișinău.

Vă așteptăm cu drag să sărbătorim împreună Ziua Culturii Naționale, marți, 16 ianuarie 2018, de la orele 18.00, la nou-renovata la exterior Sala cu Orgă din Chișinău. Din programul muzical nu vor lipsi Enescu, Porumbescu, Vivaldi. Intrarea este liberă, însă cei harnici vor prinde cele mai bune locuri.”, scrie ambasadorul pe pagina lui de Facebook.