Postul de televiziune local BTV din Bălți anunță că poliția efectuează percheziții la Igor Basistîi, președintele fracțiunii Partidului Nostru din consiliul municipal.

UPDATE //  În timpul perchezițiilor acasă la mama lui Basistîi, au fost ridicate două pachete ce conțin registre cu înscrisuri privind activitatea ilicită a întreprinderii, inclusiv evidența bunurilor aflate la balanța companiei, acte de achiziții a pieselor de schimb uzate, cu semne de falsificare, agende, facturi, și alte înscrisuri ce prezintă interes pentru cauza penală, dar și două hard discuri cu informații despre evidența contabilă a întreprinderii. Iar la sediul și depozitele firmei au fost găsite șapte plăcuțe de înmatriculare ale unor automobile străine care oficial nu sunt la balanța întreprinderii, dar au fost dezasamblate și o parte din piese au fost deja vândute.

Au mai fost găsite 18 chei de pornire pentru automobile de marca VW, 10 chei Audi, nouă chei BMW, cinci chei de la mașini de alte mărci.

În depozite au fost descoperite 38 de motoare de mașini și alte piese de la zeci de automobile. Șase mașini erau în proces de dezasamblare.

Igor Basistîi, este suspectat de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari. Hotnews.md scrie, citând surse din poliție că, din 2014, acesta a introdus în Moldova zeci de automobile din țările Uniunii Europene, pe care le-a dezasamblat și vândut la piese în țară. În același timp, suspectul nu a achitat taxele vamale la import și nici impozite din activitatea sa. În schemă era implicată și mama lui Basistîi, care este contabil la societatea cu răspundere limitată Profimax, care aparține lui Igor Basistîi și prin care era derulată schema. Firma dată a importat și piese de schimb din UE, la fel, fără achitarea taxelor vamale.

Potrivit BTV acțiunile poliției ar face parte din poltica de intimidare a aleșilor locali ce fac parte din Partidul Nostru.

În același timp Igor Basistîi, președintele fracțiunii Partidului Nostru din consiliul mun. Bălți, este și un cunoscut afacerist.

Potrivit unei anchete realizate de Social Media Bălți, "consilierul deține 51% dintr-o companie care administrează un restaurant în orașul spaniol Santander, amplasat în zona centrală a urbei, în proximitatea Golfului Biscaya".

Restaurantul se bucură de aprecierea vizitatorilor. De exemplu, un blogger spaniol îl laudă pe “bucătarul moldovean (Sergiu Samson – n.r.), care gătește excelent bucatele spaniole”, potrivit blogului.

 Localul și-a deschis ușile la sfârșitul 2013, având-ul în calitate de administrator pe moldoveanul Sergiu Samson, a cărui naș este Igor Basistîi. Ultimul însă, nu a indicat afacerea în declarația de avere depusă la CEC înaintea localelor din 2015.

 Înaintea alegerilor din 2015 Basistîi a declarat doar două mașini din zece 1 2 14.01.2018 Consilierul din Bălți cu restaurant în Spania și zece mașini a ajuns în atenția poliției.

Potrivit declarației de avere depuse înaintea alegerilor locale, în 2013 și 2014 Basistîi a câștigat aproximativ o mie de lei pe lună. Cu toate acestea, în 2015 Basistîi avea în posesie două automobile de lux: un BMW X5 și Audi A8, dar și o serie de terenuri, inclusiv spații comerciale de aproape 600 mp.

Declarația depusă pentru anul 2016 arată însă că pe lângă BMW și Audi, Basistîi mai alte opt automobile, pe care nu le-a declarat înaintea localelor, deși a intrat în posesia lor între 1997 și 2003.

De asemenea, în anul alegerilor locale din 2015, Basistîi împreună cu soția au cumpărat un teren de 60 mp, a cărui valoare depășește 100.000 de lei. La asta se adaugă și 30 mii de lei donați de consilier în 2016, în sprijinul candidatului PN la alegerile prezidențiale.

 La Bălți, Igor Basistîi deține și administrează două companii. ÎI Basistîi Igor și Profimax SRL.

Prima a fost fondată în 2002 și are în posesie o saună – Fregat. Profimax SRL a fost înființată în 2007 și are sediul juridic în regiunea Fabricii de Bere, pe str. Mihail Sadoveanu 17, într-un imobil de 240 mp, care aparține conform documentelor unei rude a consilierului, potrivit Social Media Bălți.

Sursa: Moldstreet.md