Rușii nici somn nu pot avea atunci când află că vreo unul din simbolurile ocupației sovietice este demolat sau vandalizat. Astfel, diplomații ruși de la Chișinău s-au revoltat și au întreprins mai multe măsuri îndată ce au aflat că tancul de la așa-zisul complex memorial „victoria” din satul Leușeni a fost de curând vopsit în roșu galben și albastru, iar soclul pe care se află acesta s-a ales cu inscripția „BASARABIA E ROMÂNIA”.

Ambasada Federației Ruse la Chișinău informează, printr-un comunicat de presă, că s-a adresat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova în legătură cu acest caz susținând că „a fost profanat monumentul soldaților Armatei Roșii, eroilor operațiunii Iași-Chișinău, care au eliberat pământul moldovenesc de naziști”.

„Poziția noastră privind incidentul a fost adusă la cunoștință Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, iar autorităților locale li s-a adresat rugăminea de a îndepărta consecințele incidentului și de a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili”, scriu rușii de la ambasada din Chișinău.

Aceștia anunță că au efectuat o deplasare la fața locului, examinând pagubele aduse memorialului. Ulterior, diplomații ruși au purtat discuții cu reprezentanții autorităților locale care le-ar fi promis  înlăturarea promptă a consecințelor incidentului, eliminând inscripțiile și urmele de vopsea de pe monument, precum și curățând spațiul înconjurător.

„Acest lucru a fost realizat cu succes de către partea moldovenească în conformitate cu promisiunile făcute”,  spun cei de la ambasadă.

Pe final de comunicat, rușii și-au mai „cântat” încă o dată „refrenul” în care nimeni nu mai crede demult: „Este îmbucurător faptul că memoria sacră a eroilor-creatorilor Marii Victorii trăiește în rândurile poporului multinațional rus care a contribuit la înfrîngerea fascismului și a participat la eliminarea din Europa a „ciumei cafenii“ a secolului XX”.

sssssssssssssssAmintim că tancul sovietic urcat la Leuşeni pe un soclu în memoria soldaţilor sovietici care şi-au pierdut vieţile în timp operaţiunii Iaşi - Chişinău (sfârşitul lunii august - începutul lunii septembrie 1944) a fost zugrăvit de curând în culorile tricolorului românesc: albastră, galbenă şi roşie. Pe o latură a soclului apare inscripţia "Basarabia nu e România!".

Cel mai probabil, cei de la ambasadă nu cunosc că „suferința” lor nu e legată doar de tancul din Leușeni. Câteva kilograme de vopsea roșie, galbenă și albastră au fost așezate, în aceste zile, peste tancul de la Cornești. Atât postamentul, cât și partea tancului care se vede din drum s-au ales astfel cu câte un tricolor.

ssssssssssssȘi totul nu se termină aici. Încă un monument sovietic s-a bucurat de straie tricolore. Este vorba de tancul sovietic instalat în satul Cinșeăuți din raionul Rezina, care, la sfârșitul lunii decembrie, a fost vopsit în culorile roșu, galben și albastru.