Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ de anulare a votului mixt. Decizia a fost luată cu șase voturi pentru respingere și două împotrivă.

Decizia a fost luată după un schimb de replici dure, voci ridicate și o pauză de 20 de minute, timp în care membrii grupului de inițiativă au făcut cunoștință cu raportul CEC în care au fost prezentate neregulile depistate în cerere.

Vedeți mai jos decizia a adoptată de CEC: 

           

Potrivit președintei CEC, Alina Russu, Comisia a identificat nerespectarea normelor legale și a prevederilor Codului Electoral, prin prezentarea datelor contradictorii în procesul-verbal de după constituirea grupului de inițiativă, precum și neconformități la numărarea voturilor participanților. Alina Russu și-a exprimat neîncrederea și în privința veridicității cifrelor incluse în procesul-verbal.

Președinte grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, a spus că prin decizia sa, Comisia Electorală a anihilat dreptul cetățenilor la desfășurarea referendumurilor legislative, a violat dreptul constituțional al poporului Republicii Moldova și a acționat ca o instituție implicată politic, care este în serviciul politic al guvernării actuale.

Decizia CEC va fi dezbătută luni, 15 ianuarie, la ședința coordonatorilor Grupului de inițiativă, la care se vor decide cum se va acționa în continuare.

Amintim că grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului privind abrogarea Legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral a fost constituit pe 17 decembrie 2017 în cadrul unei adunări generale la care au participat aproape 700 de cetățeni cu drept de vot. Activitatea grupului este coordonată de către un Birou executiv, al cărui președinte a fost ales directorul de programe de la Centrul de Politici și Reforme (CPR), Ștefan Gligor. Vicepreședinte al Biroului este expertul Institutului de Politici Publice Stela Oțică, iar secretar general, expertul „WatchDog" Valeriu Pașa, .

La 21 noiembrie 2017, mai mulți reprezentanți ai societății civile au propus inițierea și desfășurarea unui referendum pentru anularea legii prin care s-au operat modificări în Codul Electoral și s-a introdus ca atare sistemul mixt de vot. 

--------------------- La scurt timp, patru partide de opoziție, Platforma DA, „Partidul Nostru", Partidul Comuniștilor și „Casa Noastră-Moldova", au salutat inițiativa și s-au arătat dispuse să contribuie la colectarea semnăturilor și desfășurarea campaniei electorale. Totodată, Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu, deşi a salutat ideea desfășurării referendumului, a anunțat că nu va participa la organizarea plebiscitului pentru a nu politiza această inițiativă.

Ulterior președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că este de acord cu organizarea unui referendum privind votul mixt, dar că nu vrea ca plebiscitul să fie plătit din bani publici. Mai mult, oficialul s-a arătat dispus să discute cu membrii Partidului Democrat din Moldova, în calitatea sa de vicepreședinte al acestei formațiuni, ca să identifice fondurile necesare. Candu a remarcat că își dorește desfășurarea referendumului anti-mixt, pentru ca promotorii acestuia – unele ONG-uri și partide - să se congingă de faptul că va avea aceeași soartă ca și referendumul - eșuat - privind revocarea primarului din Chișinău.

Trecerea la sistemul mixt a fost votată în vara anului trecut. Documentul a fost susținut cu votul a 74 de deputați din partea fracțiunilor PSRM, PDM și Grupului Popular European.