Una din cele mai mari rețele de supermarketuri din R. Moldova, care deține unitățile de comerț „Magazinul Nr.1”, are printre angajații care lucrează în contact direct cu publicul, persoane care nu vorbesc și nici nu înțeleg limba română, limba de comunicare oficială în R. Moldova.

De acest lucru s-a lovit redactorul Deschide.MD, Cristian Sava, care, fiind cetățean român care locuiește în R. Moldova, nu este cunoscător al limbii ruse.

Din cele relatate de el, ieri, 11 ianuarie, a mers la Magazinul Nr.1 din strada Lev Tolstoi 24/1, pentru a face niște cumpărături. Ajuns la raionul de mezeluri, a cerut doi crenvurști cu cașcaval. Vânzătoarea de la raion a dat semne că nu înțelege limba română, răspunzându-i colegului nostru în limba rusă. La atenționarea că nu cunoaște limba rusă, vânzătoarea a continuat a vorbi în rusă apoi, după câteva clipe, s-a întors și a plecat de la raft.

Colegul nostru a precizat că aceasta a revenit după aproximativ 2-3 minute și a servit o altă clientă. În acel moment, Cristian Sava a pornit înregistrarea video de pe telefonul mobil. I-a cerut în continuare acei doi crenvurști vânzătoarei, dar angajata răspundea în limba rusă, fără a da un semn că înțelege ce i se cere.

În cele din urmă, colegul nostru a intrat în posesia celor doi crenvurști cu ajutorul unei traduceri din rusă în română și invers făcută de o clientă a magazinului.

Ca urmare a celor întâmplate, redactorul Deschide.MD a cerut să vorbească cu cineva la administrația magazinului. În cele din urmă a reușit să vorbească cu o femeie care s-a prezentat Natalia Bulat, administrator al magazinului. După ce i-a povestit cele întâmplate, interlocutoarea l-a asigurat că se vor lua măsuri, urmând ca colegul nostru să vină azi după un răspuns cu măsurile luate.

Azi, 12 ianuarie, a mers din nou la Magazinul Nr.1. Vânzătoarea cu pricina era la locul ei, în relațiile cu clienții de la raionul de mezeluri, iar Natalia Bulat a precizat că i-a impus angajatei să învețe limba română și, dacă vor mai exista cazuri de clienți care se adresează în limba oficială a statului R. Moldova, aceasta să meargă la o altă colegă care cunoaște româna.