Primarul suspendat Dorin Chirtoacă nu va putea participa la Congresul autorităților locale si regionale al Consiliului Europei, pentru că judecătorii nu i-au permis să părăsească teritoriul R. Moldova.

Dorin Chirtoacă le-a cerut judecătorilor să-i permită să plece la Strasbourg, la începutul lunii februarie, pentru a lua parte la această reuniune, însă magistrații i-au respins demersul ca fiind neîntemeiat.

Anterior, Chirtoacă a mai cerut instanței permisiunea pentru a participa la Congresul Puterilor Locale, iar judecătorii i-au respins demersul și atunci. Edilul a primit însă acceptul instanței pentru a merge la funeraliile Regelui Mihai I al României, desfășurate în decembrie 2017.

Dorin Chirtoacă a fost reținut pe 25 mai în dosarul parcărilor cu plată. Peste două zile a fost plasat în arest la domiciliu, iar în toamna anului 2017 a fost eliberat sub control judiciar. Edilul este învinuit de corupere pasivă, acceptarea și primirea, prin mijlocitor, a bunurilor ce nu i se cuvin pentru a îndeplini și a grăbi îndeplinirea unei acțiuni. De asemenea, primarul capitalei este învinuit că a comis și infracțiunea de trafic de influență.