Poliția Națională a creat o „Hartă a Drogurilor din Republica Moldova, în baza capturilor de stupefiante și analizelor existente. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a șefului-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc. Potrivit acestuia, harta are drept scop „scoaterea în evidență a localităților în care consumul de droguri este alarmant, cu specificarea tipurilor acestora, informând astfel corect cetățenii din localitatea în care locuiesc despre acest flagel”.

Potrivit lui Cavcaliuc, „Harta Drogurilor” este „un produs analitic fără precedent în Republica Moldova”. Aceasta a fost creată cu ajutorul rezultatelor operațiunilor antidrog din toată țara desfășurate în perioada 2016-1017, în urma cărora sute de infractori implicați în scheme de trafic de droguri au fost trași la răspundere. 

Din harta prezentată constatăm că cele mai multe infracțiuni de trafic de droguri au avut loc în municipiul Chișinău. Cele mai puține infracțiuni de trafic de droguri au fost constatate în localitatea Vulcănești, UTA Găgăuzia. Printre stupefiantele traficate, pe hartă se regăsesc marijuana, heroina, etnobotanicele, ecstasy. Cei mai mulți consumatori de droguri, potrivit hărții, sunt în Chișinău, în număr de 7738, iar raionul care are cei mai puțini consumatori de droguri, 5 la număr, este Nisporeni.

„Părinții vor fi mai precauți cu copii lor, iar persoanele cu o responsabilitate civică înaltă - mai vigilente, implicându-se, ajutând astfel Poliția la radierea acestui flagel în țara noastră”, a conchis colonelul de poliție.

Tot în această postare, Cavcaliuc a menționat și viitoarele acțiuni pe care Poliția Națională speră că le va intreprinde în viitorul an pe această direcție. Acesta speră că lucrătorii poliției vor depune un „efort punctual în vederea prevenirii și combaterii acestui fenomen negativ, în fiecare sat, oraș și în întreaga țară”.