Câteva kilograme de vopsea roșie, galbenă și albastră au fost aruncate, în aceste zile, peste tancul de la Cornești. Atât postamentul, cât și partea tancului care se vede din drum s-au ales astfel cu câte un tricolor.

Potrivit Expresul.md vopseaua s-a prelins peste tot, iar recipientele goale au fost lăsate chiar lângă tanc. Judecând după numărul acestora, au fost folosite peste opt kilograme de vopsea.

Fiind contactată telefonic, primarul de Cornești, Vera Buga, a declarat că a auzit despre ceea ce s-a întâmplat cu tancul respectiv, dar, pentru că acesta nu se află în gestiunea primăriei, nu a intervenit în nici un fel. În plus, nu a fost depusă nicio solicitare, nicio plângere la primărie cu privire la acest incident. Nimeni, deocamdată, nu știe cine sunt făptașii.

Reamintim că tancul respectiv a fost instalat pe unul dintre dealurile de la Cornești într-o noapte, prin anii 70 ai secolului trecut, fără să existe vreo decizie în acest sens.

Ani în șir, a fost lăsat în parajină, revenind în atenția publicului la finele anului 2016, când deputați socialiști au înnoptat lângă tanc câteva nopți în șir, păzindu-l cică de fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, care ar fi vrut să-l scoată de acolo.

Peste câteva luni, în primăvara anului 2017, câțiva activiști socialiști locali au vopsit tancul în verde și au lăsat pe el inscripția ”За родину!”  (”Pentru patrie”), fără să coordoneze această acțiune a lor cu specialiști în domeniu. Pentru această faptă a lor au fost criticați de istorici, care au catalogat-o drept pângărire.

ssssssssssssssAmintim că acesta nu este primul tanc sovietic care a fost „îmbrăcat” în aceste trei minunate și sfinte culori. Recent tancul sovietic urcat la Leuşeni pe un soclu în memoria soldaţilor sovietici care şi-au pierdut vieţile în timp operaţiunii Iaşi - Chişinău (sfârşitul lunii august - începutul lunii septembrie 1944) a fost zugrăvit în culorile tricolorului românesc: albastră, galbenă şi roşie. Pe o latură a soclului apare inscripţia "Basarabia nu e România!"