Rectorul Universității Agrare din Republica Moldova, Liviu Volconovici, a fost desemnat ieri în funcția de ministru al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Ofițerul de presă al ministerului, Ecaterina Grigorean, a confirmat pentru Deschide.MD că actualul ministru va fi suspendat din funcția de conducere pe care o deține în universitate pe perioada îndeplinirii funcției de ministru.

„Conform legislației în vigoare, există 30 de zile în care dumnealui urmează să decidă. Domnul Volconovici nu va renunța la funcția de rector, ci va fi suspendat pe perioada în care va activa ca ministru, asta pot să vă confirm. Consiliul universității va trebui să asigure interimatul în această perioadă”, a precizat șefa serviciului informare și comunicare cu mass-media a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 

Pe de altă parte, președintele Consiliului Rectorilor, Grigore Belostecinic, contactat telefonic de reporterul Deschide.MD, a menționat că, de facto, în cazul în care cineva este ales într-o funcție, cea precedentă se păstrează până la exercitarea mandatului, iar în cazul în care persoana a fost desemnată în noua funcție, automat ar trebui să renunțe la vechea funcție. Totuși acesta a precizat, că în acest caz, decizia o ia consiliul universității, împreună cu ministerul în subordinea căruia se află instituția de învățământ. 

„Cel mai probabil va fi desemnată o persoană care să exercite interimatul funcției până la desfășurarea unui concurs. Ori, funcția îi va fi păstrată pe perioada îndeplinirii mandatului de ministru. Totul depinde de decizia care va fi luată de administrația universității”, a precizat Belostecinic. 

Contactat telefonic, prim-prorectorul Universității Agrare, Iurie Melnic, a precizat că nu cunoaște nimic la acest subiect, iar până în prezent funcția de rector o deține încă Liviu Volconovici. 

„Nu știu nimic la acest subiect, nu este niciun ordin în acest sens”, a precizat Melnic. 

Universitatea Agrară din Republica Moldova se află momentan încă în subordinea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Ministrul este cel care ar trebui să semneze ordinele în ceea ce privește soarta funcțiilor de conducere a universității, iar în acest caz, Liviu Volconovici va decide dacă își va păstra sau nu funcția de rector pe perioada îndeplinirii funcției de ministru.