Tribunalul de la Moscova a recunoscut drept legitim mandatul de arest pe numele liderului PD, Vlad Plahotniuc, scrie ria.ru. Decizia a fost luată astăzi de magistrații municipali din capitala rusă, în lipsa învinuitului. Vlad Plahotniuc este cercetat penal pentru „tentativă de omor din motive politice, ideologice și rasiale”, în baza unui denunț depus de Renato Usatîi.

Purtătorul de cuvânt al PDM a declarat pentru Deschide.MD că decizia magistraților ruși este motivată politic, de altfel, lucru confirmat și de Biroul Central al Interpol care a refuzat solicitarea Moscovei de a-l anunța în cautare internațională pe Vlad Plahotniuc.

Vitalie Gămurari ne-a spus că cel mai probabil interesele liderului PD au fost reprezentate de un avocat din oficiu numele căruia nici nu se cunoaște, în condițiile în care Vlad Plahotniuc nu a trimis niciun apărător de-al său la Moscova. 

Totodată, Vitalie Gămurari ne-a îndemnat să atragem atenția asupra faptului că menținerea mandatului de arest a fost decisă în ziua când la Chișinău, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a promulgat legea antipropagandă. Un alt element pe care îl subliniază Vitalie Gămurari este faptul că Republica Moldova a intrat în an electoral, iar acțiunile Moscovei sunt în legătură directă cu acest lucru.

-- Vom aminti că Secretariatul General al Organizației Internaționale a Poliției Criminale INTERPOL, cu sediul la Lyon, a analizat solicitarea Federației Ruse de a-l anunța în căutare internațională pe Vlad Plahotniuc și, pe 8 decembrie, a constatat că aceasta este una motivată politic. Informația a fost confirmată într-un răspuns oficial oferit de Centrul de Cooperarea Polițienească Internațională la solicitarea scrisă a redacției Deschide.MD. 

Dosarul penal pornit în Rusia împotriva lui Vlad Plahotniuc are la bază o plângere depusă de Renato Usatîi. Despre asta a scris zeppelin.md într-o investigație jurnalistică, conform căreia Renato Usatîi s-a plâns autorităților de la Moscova că liderul PDM ar fi vrut să îl omoare în anul 2014, motivația fiind una politică.

La rândul său, Partidul Democrat (PD) a catalogat acțiunile Rusiei drept provocare, hărțuire și persecuție politică la care sunt supuși în continuare, de către autoritățile ruse, reprezentanții partidului, oficiali ai Guvernului și Parlamentului. Democrații au cerut Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene „să întreprindă măsurile care se impun pentru a condamna, din nou, oficial, aceste acțiuni de hărțuire politică, având în vedere că nici până astăzi Federația Rusă nu a răspuns demersului anterior al Guvernului și Parlamentului privind abuzurile comise împotriva mai multor oficiali moldoveni”.

De asemenea, PD spunea că va informa instituțiile internaționale în legătură cu noile abuzuri comise de Federația Rusă împotriva unor oficiali politici, guvernamentali și parlamentari ai R. Moldova.