Procurorii PCCOCS investighează atât trucarea licitațiilor de achiziție a vaccinurilor anti-rabie de la ANSA, cât și posibile decese în rândul oamenilor, cauzate de boala „turbării” dar și a îmbolnăvirilor cu acest virus, înregistrate în ultimii doi ani de zile.

Solicitați de Deschide.MD, reprezentanții PCCOCS au răspuns că au fost demarate și investigații sub aspectul îmbolnăvirii cu rabie din anul 2016 și 2017, în special cazuri în care persoanele au decedat în urma infectării cu virusul rabiei.

Deschide.MD amintește că,în 2017, un băiat de șapte ani dintr-o localitate din raionul Hânceşti a fost diagnosticat cu rabie, după ce a fost mușcat un dihor. Totul s-a întâmplat în luna august, în timp ce copilul se afla cu bunica sa la munci agricole în livada aflată în apropierea unei păduri.

În luna octombrie 2017, specialiştii ANSA au identificat alte şase cazuri de infectări cu rabie la câini şi bovine.

Virusul rabic a fost identificat în următoarele localităţi din ţară: raionul Edineţ, satul Chiurt, raionul Edineţ, satul Coconeştii Noi, raionul Edineţ, satul Terebna, raionul Drochia, satul Ţarigrad, raionul Soroca, satul Nimereuca, raionul Căuşeni, satul Chircăieşti.

În luna noiembrie, anul trecut, o femeie din satul Drăgăneşti, raionul Sângerei, a fost muşcată de un jder, bolnav de rabie. Aceasta s-a adresat imediat medicilor şi beneficiază acum de tratament profilactic. Testele de laborator au confirmat faptul că animalul, ucis de femeie, era bolnav.

Un caz mai tragic a fost înregistrat în 2016 când un bărbat din satul Tănătari, raionul Căușeni, a decedat după ce a fost infectat cu rabie.

Victima avea doar 39 de ani. Bărbatul a fost mușcat de propriul câine cu două luni înainte și nu s-a adresat la timp la medic. Câinele acestuia, a murit la două zile după incident.

Potrivit datelor Centrului Republican de Diagnostic Veterinar, în anul 2016, aproximativ 90 de cazuri de rabie au fost înregistrate în 34 de sate și orașe din republică.

Rabia (turbarea) este o boală larg răspândită. Pe plan internațional, anual, din cauza bolii mor mai mult de 50 mii persoane. Aproximativ 95% din decese au loc în ţările din Asia şi Africa.

Boala este o zooantroponoză (boală cu transmitere de la animale la om), de origine virală. Rabia provine de la animalele carnivore sălbatice şi domestice şi se transmite la om prin contactul direct cu saliva infectată (prin muşcături, zgârieturi).

Virusul rabic, intens circulant în populaţia de vulpi, este transmis animalelor sălbatice (căprior, bursuc, dihore, jder, liliac, şobolan) şi celor domestice.

Numărul sporit şi diversitatea animalelor afectate denotă amploarea periculoasă a procesului epizootic la rabie şi sugerează oportunitatea intensificării măsurilor de combatere a rabiei.

----------------------- Amintim că șeful unei Direcții ANSA, șeful IP „Centrul Republican de Diagnostică Veterinară” și directorul unui SRL specializat în comercializarea vaccinurilor veterinare, au fost reținuți ieri de procurorii PCCOCS. Cei trei sunt complici într-un caz de trucare a licitației de achiziție a vaccinului folosit pentru prevenirea rabiei.

Cei trei urmau să lase ANSA fără 1 465 200 lei în urma aplicării schemei de trucare a licitației. Astfel, șeful Direcției Patrimoniu și Management Intern al ANSA a schimbat datele caracteristice ale vaccinului din cadrul licitației în așa fel încât, în urma concursului, să fie desemnată câștigătoare firma SRL „Decebal Impex”. 

Ca urmare, a fost procurat un vaccin care stabilizează rabia la temperaturi de până la +15 grade celsius pe un termen de 6 luni, în loc de un vaccin, care, potrivit normelor legale, ar fi trebuit să asigure o stabilitate la temperaturi de +25 de grade pe un termen de 11 luni. Din diferența de preț, ANSA a fost prejudiciată cu aproape un milion și jumătate de lei.