Expertul în securitate ak IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi, a publicat pe blogul său o analiză a indicelui pașapoartelor lumii publicat de către Henley & Partners, care face un clasament al țărilor care au posibilitatea să călătorească fără vize..

Potrivit expertului, „Republica Moldova este pe locul 4 în clasamentul pașapoartelor din statele post-imperiu și pe locul 48 în lume. Cetățenii noștri pot merge fără vize în 110 țări, îmbunătățind în mod semnificativ poziția, de la 54 în anul 2017. România este clasată pe poziția 20, împreună cu Bulgaria, cetățenii având posibilitatea de a călători în 156 țări fără a avea nevoie de vize”.

Rosian Vasioi a dedus că „Primul loc în clasamentul și l-a păstrat Germania. În 2018, cu pașaportul german, puteți călători fără viză în 177 de țări. Pe locul doi este Singapore (176 de țări). Locul al treilea este împărțit de opt state: Marea Britanie, Danemarca, Italia, Norvegia, Finlanda, Franța, Suedia, Japonia. Cetățenilor din aceste țări au posibilitatea de a vizita 175 de țări fără viză. Majoritatea acestora au îmbunătățit indicatorii de acces fără viză în alte țări timp de un an”.

Totodată, expertul a constatat că toate țările din spațiul post-imperiu au îmbunătățit indicatorii de anul trecut, mărind numărul de țări pentru care nu au nevoie de vize.
„Din statele post – imperiu, pe primul loc sunt Letonia și Lituania (poziția 12 – 166 țări), pe locul 2 Estonia (poziția 13 – 165 țări) și pe locul 3 Ucraina (44 – 114 țări), îmbunătățind în mod semnificativ poziția sa datorită obținerii accesului fără viză la țările Schengen în 2017. În top 10 țări sunt Federația Rusă (locul 48, dar fără dreptul de a călători fără vize în UE și spațiul Schengen), Georgia (poziția 53 – 99 țări), Kazahstan și Republica Belarus (poziția 65 – 71 țări), Azerbaidjan (poziția 72 – 63 țări), Armenia și Kârgâzstan (poziția 76 – 59 țări), Tadjikistan și Uzbekistan (poziția 81 – 54 țări) și încheie clasamentul Turkmenistan (poziția 85 – 50 țări)”, notează Vasiloi. 
Expertul a analizat și situația din țările în care funcționează programe de obținere a cetățeniei prin investiții.
„Cea mai largă alegere a statelor cu intrare fără viză oferă un pașaport al Austriei (174 de țări). Suma necesară pentru obținerea unui pașaport austriac este de 8-10 milioane EUR. Malta și Cipru, ale căror cetățenie poate fi obținută pentru investiții de 1-2 milioane EUR, oferă acces fără vize la 169 și respectiv 159 de țări. Printre țările din Caraibe cu programe de investiții, pașaportul cel mai mobil este pașaportul Saint Kitts și Nevis, cu acces fără viză în 139 de țări. Și Republica Moldova a modificat anul trecut legislația cu privire la cetățenie prin controversata „cetățenie de investiții”. Suma necesară pentru obținerea unui pașaport moldovenesc este minim de 100 mii EUR”, scrie expertul.
Potrivit expertului IDIS „Viitorul”, topul celor 10 țări a Indicelui pașapoartelor este ocupat de 21 state membre ale UE. Pe primele trei poziții sunt clasate Germania (poziția 1, 177 țări), Danemarca, Italia, Norvegia, Marea Britanie, Finlanda și Suedia (poziția 3, 175 țări), și Austria, Belgia, Luxemburg,  Olanda, Spania și Elveția (poziția 4, 174 țări). Ultimul loc în clasament a fost acordat Afganistanului, ai cărui cetățeni pot merge fără viză în 24 de țări.

„Conform aceleași surse, pe indicele de cetățenie, Republica Moldova se află în mijlocul clasamentului – 80, având indicele de 35,2%. Pe primul loc este Germania cu indicele de 82,7%, pe ultimul loc Afganistan – 159 cu indicele de 14,6%. Din statele post – imperiu, la acest indice, Republica Moldova este devansată de către Estonia-21, Letonia – 22, Lituania – 23, indicele 75,5% și Federația Rusă – 63 cu indicele de 39,7%”, a mai adăugat expertul.
Indicele Pașapoartelor lumii Henley & Partners, cunoscut anterior ca Index restricții de viză (redenumit în 2018), este publicat din 2006, în colaborare cu Asociația Internațională de Transport Aerian (IATA), care susține cea mai mare bază de informații turistice din lume.