După ce au prezentat concluziile anchetei demarate în cazul tinerei care a avortat în wc-ul Institutului Mamei și Copilului, conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat consultări pentru instituirea unei structuri de etică și deontologie medicală. Instituția nou creată, potrivit secretarului general de stat Boris Gâlca, va fi independentă față de ministerul de resort și va investiga transparent problemele depistate în medicină.

Potrivit acestuia, noua instituție creată va avea scopul de a investiga cazurile apărute ca urmare a exercitării profesiei, cele de malpraxis și derogare de la bunul simț, cazurile de ignoranță, lipsă de compasiune și de comunicare proastă cu pacienții. Noua strucută va putea stabili pedepse interne, sancțiuni disciplinare sau contravenționale, care pot duce inclusiv până la ridicarea dreptului de a profesa. 

„Asemenea cazuri regretabile necesită a fi considerate pentru transformările (reformele) de urgență din domeniul asistenței primare, asistenței spitalicești, inclusiv în regionalizarea maternităților cu sporirea calității serviciilor medicale și dotării cu echipamente de performanță”, a subliniat Gâlca.

Totodată, Secretarul general de Stat al ministerului sus menționat a precizat că astfel de structuri există și în Uniunea Europeană și este foarte necesară pentru Republica Moldova.