Avocații fostului premier Vlad Filat au expediat citații pe numele celor trei martori din Federația Rusă pentru a se prezenta săptămâna viitoare la ședința de judecată de la Curtea de Apel. Aceștia urmează să fie audiați în calitate de martori. Igor Popa însă nu a spus dacă se vor prezenta sau nu.

După ședința de judecată de azi, avocatul Igor Popa a declarat presei că „a prezentat dovada citării martorilor din Federația Rusă”.

„Acești martori trebuie să se prezinte săptămâna viitoare. Vă reamintesc că acești martori au fost cumva invocați de procurori și ulterior se regăsește în sentință că Vlad Filat ar fi primit o sumă de aproximativ 320 milioane de lei. Și fac o remarcă că este, practic, unica sumă care a fost menționată și se regăsește și în denunțul lui Shor”, a spus apărătorul.

Popa a adăugat că cei trei martori - foști angajați ai băncii ruse VTB24 - nu au fost audiați niciodată nici de procurori și nici de judecători.

„Se spune în autodenunțul lui Ilan Shor că, prin intermediul a trei persoane din Federația Rusă, acesta i-a transmis bani în valoare de 320 de milioane lei. La prima instanță am fost refuzați ca aceste persoane să fie audiate”, a mai spus avocatul, precizând că, pentru ședința viitoare, au fost invitați mai mulți martori, însă nu știe dacă aceștia se vor prezenta.  

Vlad Filat a fost reținut pe data de 15 octombrie, 2015, în baza unui autodenunț scris de Ilan Shor. Între timp Judecătoria Buiucani a decis condamnarea lui la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Totodată magistrații au decis să pună sechestru pe întreaga lui avere. După condamnarea sa, Vlad Filat a anunțat că divorțează de Angela Gonța, iar fosta lui soție - Sanda - l-a acționat în judecată cerând partajarea averii.