UPDATE (16:23) Poliția de Frontieră anunță că în continuare se atestă un flux sporit de călători și mijloace de transport la punctul de trecere comun Criva - Mamaliga. La restul punctelor de frontieră, cozile par să fie doar pe partea vecinilor, în timp ce pe partea moldovenească „șuieră vântul”. Unul dintre motive aglomerației în Vama de la Criva este faptul că sistemele de navigare GPS îi direcționează pe călători spre pe acest traseu, chiar dacă la o distanță de 17 km sunt puncte de frontieră goale.

Poliția de Frontieră spune că urmare a discuțiilor cu participanții la traficul transfrontalier s-a constatat oamenii nu cunosc despre posibilitatea trecerii frontierei prin punctele din proximitate: PTF comun Briceni-Rossoșeni și PTF Larga Kelmențî.

Iată cum arată situația la punctul de trecere Briceni-Rossoșeni:

Punctul de trecere Larga Kelmențî:


Pentru a evita formarea rândurilor în acest punct de trecere, dar și a vă asigura o trecere rapidă și lejeră, Poliția de frontieră recomandă să vă setați GPS-ul prin punctele de trecere Briceni-Rosoșeni sau Larga-Kelmențî.

     

 

UPDATE (13:58) Situație neschimbată în punctul de trecere comun Criva - Mamaliga, se menține un flux sporit de călători și mijloace de transport. În context, Poliția de Frontieră recomandă cetățenilor moldoveni care și-au planificat vacanțele la munți în Ucraina să opteze pentru punctele de trecere din proximitate: PTF comun Briceni-Rossoșeni sau PTF Larga-Kelmențî.

Poliția de Frontieră anunță că la unele puncte de trecere a frontierei sunt înregistrate cozi imense din cauza luxului mare de călători și mijloace de transport. Astfel la Leușeni-Albița și la Criva-Mamaliga este îngreunată traversarea frontierei.

Într-un comunicat de presă al Poliției de Frontieră se spune că la ora actuală, în punctul de trecere Leușeni se atestă un flux masiv de călători și mijloace de transport. Este aglomerat teritoriul dintre punctele de trecere Leușeni și Albița, acest fapt îngreunează traversarea frontierei moldo-române pe sensul de ieșire din țară. La fel, se atestă un trafic intensiv în punctul de trecere comun Criva-Mamaliga!

Având în vedere că în zilele următoare mulți din conaționali vor reveni acasă pentru a petrece Crăciunul pe stil vechi, dar și mulți vor pleca în afara țări în vacanțele planificate, se prevăd creșteri semnificative ale traficului de persoane și mijloace de transport. În aceste condiții, polițiștii de frontieră vor activa în continuare la capacitate maximă pentru fluidizarea traficului transfrontalier, reducerea timpilor de așteptare la controlul de frontieră și evitarea formării cozilor în punctele de trecere.

Astfel, fluxul de persoane și mijloace de transport va fi monitorizat 24 din 24 de ore. În cazul unor majorări de trafic se va suplimenta numărul polițiștilor de frontieră, se vor utiliza toate benzile disponibile într-un punct de trecere și se va mări numărul echipamentului special de control, care în mod operativ și în timp real vor realiza verificarea documentelor de călătorie.

La fel, fluxul de familii cu copii, dar și persoanele cu nevoi speciale, va fi direcționat pe banda de trecere a Corpului Diplomatic. Pentru informarea acestora au fost reinstalate panourile ce indică direcția de deplasare.

Există o conexiune directă cu specialiști în tehnologii informaționale pentru a asigura interoperabilitatea tuturor bazelor de date în vederea diminuării timpilor de procesare a documentelor de călătorie. De asemenea, sincronizarea acțiunilor cu angajații vamali, dar și fortificarea conlucrării cu reprezentanții autorităților de frontieră din România și Ucraina, se mai spune în comunicat.

Pe pagina de Facebook a unui grup de socializare apar imagini de la vama Albița: